Ademcoaching: De Kracht van Ademwerk & bewust ademhalen

In dit artikel leggen wij uit wat ademcoaching inhoudt, hoe het werkt en welke voordelen het kan bieden op het vlak van holistische gezondheid.

Ademcoaching is ademwerk + coaching

Ademcoaching is een praktijk die zich richt op het bewust leren gebruiken en beheersen van ademhaling; met als doel fysieke, mentale en emotionele welzijn te bevorderen. Ademcoaching heeft een therapeutische werking, mits het goed wordt uitgevoerd.

Ademwerk, ook wel breathwork genoemd, wordt al duizenden jaren toegepast in de spirituele hoeken zoals yoga, Tai Chi, en het Boeddhisme. Naast spiritualiteit wordt er bij ademcoaching vooral op een holistische benadering gericht. Hoewel meditatie een onderdeel kan zijn van een ademcoachingsessie.

Ademcoaching is ontstaan vanaf de jaren 60

Tussen 1960 en 1970 zijn er nieuwe inzichten gekomen in de wereld van breathwork. Zo ontstond er bewijs dat het combineren van specifieke ademhalingstechnieken direct effect heeft op de werking van lichaam en geest. Vandaag de dag is ademcoaching is steeds populairder aan het worden omdat het effect ervan al bij honderdduizenden mensen positieve impact heeft gehad. Ademcoaching is met name een populaire tool voor het reguleren van emoties, de gemoedstoestand en het verwerken van oud zeer (trauma).

Hoe werkt ademcoaching?

Ademcoaching is gebaseerd op het feit dat onze ademhaling een krachtig instrument is dat direct invloed heeft op ons zenuwstelsel, onze emoties en onze fysieke gesteldheid. Door middel van verschillende ademhalingstechnieken, oefeningen en meditatieve benaderingen leren ademcoaches hun coachees hun ademhaling te optimaliseren.

Door bewust te ademen kunnen we ons zenuwstelsel beïnvloeden en de balans tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel herstellen. Mits goed toegepast door een gecertificeerde coach kan ademcoaching leiden tot vermindering van stress, angst en spanning, en het bevorderen van ontspanning en rust.

Ademcoaching geeft bewustzijn en controle over jouw ademhaling

Ademcoaches werken nauw samen met hun cliënten om hun ademhalingspatronen te observeren en bewustzijn te creëren. Ze leren technieken aan om de ademhaling te vertragen, te verdiepen en te controleren. Dit kan onder andere bestaan uit buikademhaling, langzame inademing en uitademing, en het bewust richten van de adem naar bepaalde delen van het lichaam. Door regelmatige beoefening van deze technieken kunnen mensen meer controle krijgen over hun ademhaling en deze toepassen in verschillende situaties in het dagelijks leven.

Voordelen van ademcoaching:

  1. Stressvermindering: Een van de belangrijkste voordelen van ademcoaching is het vermogen om stress te verminderen. Door bewust te ademen en ademhalingstechnieken toe te passen, kunnen mensen hun stressrespons kalmeren en een diep gevoel van ontspanning ervaren.
  2. Verbeterde mentale helderheid: Door bewuste ademhaling kunnen we ons denken tot rust brengen en onze geest kalmeren. Dit kan leiden tot een verbeterde focus, concentratie en mentale helderheid.
  3. Emotionele balans: Ademcoaching kan helpen bij het reguleren van onze emoties. Door bewust te ademen, kunnen we onze emotionele reacties
  4. en meer…

Meer voordelen van ademcoaching lees je in dit artikel

Al duizenden jaren bewezen effectief

Ademcoaching is een effectieve methode die steeds meer aandacht krijgt binnen de ‘holistische gezondheidszorg’, omdat we steeds bewuster worden van het belang van goede ademhaling. Dit komt vooral doordat onze kennis is gegroeid. Studies komen keer op keer met (nieuw) bewijs over de vele voordelen van ademwerk. Om die reden is ademcoaching steeds populairder aan het worden. Diverse studies tonen aan dat ademwerk veel voorkomende gezondheidskwaaltjes verhelpen en zelfs je gemoedstoestand kunt sturen. Dat gezegd hebbende kun je concluderen dat niet overal een zalfje of pilletje voorgeschreven hoeft te worden. En ook niet te vergeten

Tip: ademwerk toevoegen aan de reguliere gezondheidszorg

Wat ons betreft, met de bewijzen die studies aantonen, zou ademcoaching een mooie toevoeging zijn aan je bezoekje aan de huisarts: In plaats van de vraag, eet u gevarieerd volgens de schijf van vijf… Doet u elke dag 5 minuten uw bewuste ademhalingsoefeningen? Vervolgens zou je van je huisarts huiswerk meekrijgen. Dat zou maatschappelijke verandering betekenen!

Wat doet een ademcoach?

Een ademcoach is opgeleid om mensen te begeleiden bij het verkennen en ontwikkelen van een gezonde ademhaling. Ze bieden ondersteuning, begeleiding en educatie om individuen bewust te maken van hun ademhalingspatronen en hen te helpen deze te verbeteren. Een ademcoach werkt samen met cliënten om ademhalingstechnieken en -oefeningen te leren die kunnen bijdragen aan een beter welzijn.

Bewustwording en observatie

Een belangrijk aspect van het werk van een ademcoach is het creëren van bewustwording. Ze helpen cliënten om hun ademhaling te observeren en te begrijpen hoe deze reageert op verschillende situaties en emoties. Door bewustwording te creëren, kunnen ademcoaches samen met hun cliënten vaststellen welke gebieden aandacht en verbetering nodig hebben.

Ademhalingstechnieken en -oefeningen aanleren

Ademcoaches leren cliënten verschillende ademhalingstechnieken en -oefeningen aan. Deze variëren van diepe buikademhaling tot specifieke technieken zoals de 4-7-8 ademhaling of de coherent breathing. Ademcoaches helpen cliënten om deze technieken toe te passen in hun dagelijks leven, zowel tijdens ontspanningsoefeningen als in stressvolle situaties. Ze kunnen ook aanvullende oefeningen, zoals meditatie of lichaamsbeweging, aanbevelen om de voordelen van de ademhaling te versterken.

Individuele begeleiding

Het werk van een ademcoach is sterk gericht op individuele begeleiding. Ze werken nauw samen met cliënten om hun unieke behoeften en doelen te begrijpen. Ademcoaches passen hun benadering aan op basis van de specifieke situatie en de fysieke en mentale gezondheid van de cliënt. Ze bieden continue ondersteuning en aanpassingen om ervoor te zorgen dat de ademhalingstechnieken effectief worden toegepast en geïntegreerd in het dagelijks leven.

Ademcoaching opleiding
Lars Faber leidt hierboven een groep ademcoaches op in het opleidingsjaar 2022/2023

Op zoek naar een gediplomeerde ademcoach bij jou in de buurt?
(Ademcoaches in Nederland & België)

Met de ademcoach opleiding van The Breathworkcoach heeft Lars Faber al ruim 100 ademcoaches mogen opleiden. Op de ademcoaches pagina kun je de gewenste ademcoach vinden bij jou in de buurt.

De ademcoach opleiding van The Breathwork Coach

Op onze pagina over de ademcoach opleiding ontdek je hoe je zelf ademwerk kunt leren toepassen zowel voor jezelf, als voor het professioneel toepassen. Je leert dit in de ademcoach opleiding van The Breathwork Coach. Meer informatie over de opleiding tot ademcoach vind je op deze pagina.

Over auteur & ademcoach opleider: Lars Faber

Meer over lars faber >

Gerelateerde Blogs

Human Design
Geschreven door:Lars Faber

Human Design (HD) – informatie & video podcast

Holistische Gezondheid
Geschreven door:Lars Faber

Holistische Gezondheid: Het Verbinden van het Lichaam, de Geest en de Ziel

Ademwerk afbeelding van een vrouw
Geschreven door:Lars Faber

8 krachtige voordelen van ademcoaching

Ademwerk

Ademcoach opleiding

Ademcursus

Terug naar de bron; ademhaling als healing inzetten.

Codependency

Jeugdtrauma en de codependency-reacties daarop uitgelegd - Lars Faber

Verlatings- en Bindingsangst video afbeelding

Door de Donkerste Nacht van de Ziel

Nee zeggen en grenzen stellen

Waarom kun je geen nee zeggen? Leer je grenzen kennen en houden.

Direct toegang tot: