Narcisme in je relatie – van hemelse verliefdheid naar helse (toxic) relatie: ontdek de 11 relatie fases

Narcisme in je relatie herkennen volgens dit artikel + video (1 uur). We bespreken in dit artikel 11 fasen van de nachtmerrie relatie:
Hoe 'de empaat' en de narcist elkaar aantrekken en vervolgens verstrikt raken in een toxische (schadelijke) relatie.

Narcisme in je relatie herkennen en aanpakken… We hebben al diverse artikelen over narcisme geschreven en youtube video’s omtrent narcisme opgenomen en in dit artikel bespreken we de 11 fasen van de nachtmerrie relatie.

Ik neem je mee in de relatiefasen waarin ‘de empaat’ en ‘de narcist’ vanuit toxische verliefdheid aan elkaar zijn verbonden. Waar de relatie begint met een ultieme liefdevolle verbinding en je jouw ’twinflame’ of ‘soulmate’ denkt te hebben gevonden… blijkt later hoe de empaat en de narcist elkaar aantrekken door elkaars kernverwondingen aan te vullen. Dit lijkt eerst hemels, maar blijkt later een ware hel te zijn waarin het niet of nauwelijks uit te houden valt.

Laten we de diepte ingaan met betrekking tot narcisme en narcisme in relaties en helpen stap voor stap (per fase) inzicht te geven door voorbeelden en psychologische onderbouwing. 

Onderwerpen in dit artikel over narcisme in je relatie herkennen:

traumabonding, narcisme, innerlijkkind, emotioneleverwaarlozing, liefde, toxisch, toxic, verbinding, lovebombing, relatie, relatietherapie, verliefdheid, oestrogeen, oxytocine, testosteron, kindtrauma, zelfliefde, overtuigingen, conditioneringen, soulmate twinflame, romantisch, manipulatie 

Narcisme in je relatie herkennen

Wil je narcisme in je relatie herkennen, dan moet je zeker zijn van een aantal kenmerken. De relatie tussen een narcist en een empaat zijn daarin een belangrijk onderdeel. Deze combinatie geeft vaak complexe en problematische situaties. Beide termen verwijzen naar persoonlijkheidskenmerken die aan beide uiteinden van het spectrum liggen. We zoomen in op beide kenmerken en sluiten het artikel af met een video.

Een aantal basis kenmerken van een narcist

De narcist vertoont vaak een overdreven gevoel van eigenwaarde en zelfbelang. Mensen met narcisme kunnen de behoefte hebben aan bewondering en gebrek aan empathie voor de gevoelens van anderen. Narcisten kunnen manipulatief zijn en streven vaak naar macht en controle.

Narcisme in je relatie herkennen

Ontstaan van narcisme

Grotendeels ontstaat narcisme in de (vroege) jeugd en wordt beïnvloed door verschillende factoren. De volgende kenmerken vergroten de kans op narcistisch gedrag.

 • Overmatige bewondering zonder realiteitschecks, verwaarlozing of een inconsistente opvoeding.
 • Onrealistische verwachtingen en privileges in de kindertijd.
 • Door observatie en imitatie van ouders met narcistische kenmerken.
 • Een gebrek aan emotionele verbondenheid, zoals afwezige ouders.

Let wel dat mensen met narcistisch gedrag niet per se een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Niet alle kinderen die dergelijke situaties ervaren, ontwikkelen automatisch narcistische persoonlijkheidstrekken, aangezien de ontwikkeling van narcisme het resultaat is van een complex samenspel van genetische, omgevings- en psychologische factoren op een spectrum.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening mee te houden dat narcisme op een spectrum bestaat en dat niet alle mensen met narcistische trekken een volwaardige narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen.

De empaat herkennen

Een empaat is iemand die sterk verbonden is met de gevoelens en emoties van anderen. Empaten hebben vaak de neiging om zich in te leven in de behoeften en ervaringen van anderen. Empaten hebben daarbij (soms) moeite om hun eigen grenzen te stellen, omdat ze zich sterk betrokken voelen bij anderen.

Relatie tussen narcist en empaat

In een relatie tussen een narcist en een empaat ontstaan vaak problemen doordat de narcist geneigd is tot zelfingenomenheid, manipulatie en gebrek aan empathie, terwijl de empath geneigd is tot overmatige zorgzaamheid en het stellen van de behoeften van de ander boven die van henzelf. Dit kan leiden tot een ongezonde dynamiek waarin de narcist de empaat kan exploiteren en misbruiken, terwijl de empaat mogelijk te veel opoffert om de narcist tevreden te stellen.

Narcisme in je relatie: Relatie redden of stoppen?

Het is belangrijk op te merken dat niet alle mensen met narcistische kenmerken slechte bedoelingen hebben, en niet alle empaten hetzelfde patroon van zelfopoffering vertonen. Het is belangrijk voor beide partners om bewust te zijn van hun persoonlijkheidskenmerken en gezonde communicatie en grenzen in de relatie te verbeteren. 

Echter, wanneer je te maken hebt met narcisme in je relatie, kan die persoon (de narcist) enorm boos (en gevaarlijk) worden en alles uit de kast halen om de schuld bij de ander te leggen. In zulke (ongezonde) mate dat je als empaat jezelf kunt verliezen in de situatie. 

Als je het gevoel hebt dat je in een narcistische relatie verkeert is het raadzaam professionele hulp te zoeken, zoals counseling of therapie, om de problemen aan te pakken… of de knoop door te hakken.

Ontdek 11 relatie fases van een relatie met narcisme in deze video

Lars Faber bespreekt de 11 fasen op psychologisch niveau tussen de hemelse/helse relatie tussen empaat en narcist. Herken narcisme in je relatie met deze video

Al meer dan 14000 abonnees op ons (reclamevrije) Youtube account!

Op ons Youtube kanaal vindt je meer dan honderd video’s op het gebied van zelfontwikkeling, innerlijk kind werk, kind trauma’s, codependency en narcisme.’

’11 fases van narcisme in je relatie’ beluisteren op Spotify

Lars Faber

Over auteur & ademcoach opleider: Lars Faber

Meer over lars faber >

Naast eigen onderzoek heb ik diverse bronnen gebruikt om dit artikel samen te stellen: WikipediaPr.dr. Sam Vaknin

Gerelateerde Blogs

Lars Faber - innerlijk kind helen - kind 11 jaar oud
Geschreven door:Lars Faber

Het Innerlijk kind ontdekken en helen van traumatische gebeurtenissen – (meer dan 10 inzichten)

Human Design
Geschreven door:Lars Faber

Human Design (HD) – informatie & interview Sonya Beijering

Holistische Gezondheid
Geschreven door:Lars Faber

Holistische Gezondheid: Het Verbinden van het Lichaam, de Geest en de Ziel

Ademwerk

Ademcoach opleiding The Wounded Healer: in 1 jaar professioneel ademcoach

Ademcursus

Terug naar de bron; ademhaling als healing inzetten.

Codependency

Jeugdtrauma en de codependency-reacties daarop uitgelegd - Lars Faber

Verlatings- en Bindingsangst video afbeelding

Door de Donkerste Nacht van de Ziel

Nee zeggen en grenzen stellen

Waarom kun je geen nee zeggen? Leer je grenzen kennen en houden.

Veelgestelde vragen

 1. Wat zijn de meest opvallende kenmerken van narcisme?
  Narcisme wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een gebrek aan empathie voor anderen, een constante behoefte aan bewondering, en vaak manipulatief gedrag. Mensen met narcistische persoonlijkheidskenmerken hebben de neiging om hun eigen behoeften en verlangens boven die van anderen te stellen.

 2. Hoe beïnvloedt narcisme relaties met anderen?
  Narcisme kan relaties negatief beïnvloeden, omdat mensen met deze eigenschappen vaak moeite hebben met het aangaan van echte, diepgaande verbindingen. Ze kunnen anderen gebruiken voor persoonlijk gewin, weinig empathie tonen en streven naar bewondering. Dit kan leiden tot instabiele relaties en conflicten met vrienden, familie en collega’s.

 3. Is narcisme behandelbaar?
  Narcisme als persoonlijkheidskenmerk is moeilijk te veranderen, toch kunnen bepaalde vormen van therapie, zoals cognitieve gedragstherapie, helpen bij het verminderen van destructief gedrag en het ontwikkelen van gezondere coping-mechanismen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle mensen met narcistische trekken bereid zijn om hulp te zoeken of verandering te omarmen.

 4. Kunnen mensen met narcistische trekken ook succesvolle relaties hebben?
  Hoewel het moeilijk kan zijn, is het niet onmogelijk voor mensen met narcistische eigenschappen om succesvolle relaties te hebben. Dit vereist echter dat ze bereid zijn om aan zichzelf te werken, empathie te ontwikkelen en open te staan voor de behoeften van hun partner. Het succes van een relatie hangt vaak af van de mate waarin de narcist bereid is tot zelfreflectie en groei.

 5. Zijn alle narcisten hetzelfde?
  Nee, er is een spectrum van narcistische kenmerken, variërend van milde tot ernstige. Sommige mensen vertonen slechts enkele trekken van narcisme, terwijl anderen een volledige narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen hebben. De ernst van de symptomen en de bereidheid om hulp te zoeken kunnen sterk variëren.

 6. Hoe ga je om met een relatie met iemand die narcistische trekken vertoont?
  Het omgaan met iemand met narcistische trekken kan uitdagend zijn. Het is belangrijk om grenzen te stellen, communicatievaardigheden te ontwikkelen en je eigen welzijn te waarborgen. Professionele hulp – zoals therapie – kan nuttig zijn om te leren omgaan met de dynamiek van de relatie en strategieën te ontwikkelen om met het gedrag om te gaan. Er zijn helaas ook situaties waarin de narcist in de relatie niet wilt meewerken aan verbetering. Dan kun je jezelf de vraag stellen wat je er voor over hebt om in de relatie te blijven en in welke mate het jouw geluk en gezondheid zal beïnvloeden.

Onze social media kanalen

Video's en podcasts op Youtube, Spotify & Soundcloud

Wekelijks nieuwe video’s en casussen over codependency, (verborgen) narcisme, innerlijk kind trauma’s en meer.

The Breathwork Coach is ook actief op Facebook

Onze actieve Facebook Groep telt:

0 +
leden!

Direct toegang tot: