Narcisme in je relatie herkennen en aanpakken… We hebben al diverse artikelen over narcisme geschreven en youtube video’s omtrent narcisme opgenomen en in dit artikel bespreken we de 11 fasen van de nachtmerrie relatie.
Ik neem je mee in de relatiefasen waarin ‘de empaat’ en ‘de narcist’ vanuit toxische verliefdheid aan elkaar zijn verbonden. Waar de relatie begint met een ultieme liefdevolle verbinding en je jouw ’twinflame’ of ‘soulmate’ denkt te hebben gevonden… blijkt later hoe de empaat en de narcist elkaar aantrekken door elkaars kernverwondingen aan te vullen. Dit lijkt eerst hemels, maar blijkt later een ware hel te zijn waarin het niet of nauwelijks uit te houden valt.
Laten we de diepte ingaan met betrekking tot narcisme en narcisme in relaties en helpen stap voor stap (per fase) inzicht te geven door voorbeelden en psychologische onderbouwing.
Onderwerpen in dit artikel over narcisme in je relatie herkennen:
traumabonding, narcisme, innerlijkkind, emotioneleverwaarlozing, liefde, toxisch, toxic, verbinding, lovebombing, relatie, relatietherapie, verliefdheid, oestrogeen, oxytocine, testosteron, kindtrauma, zelfliefde, overtuigingen, conditioneringen, soulmate twinflame, romantisch, manipulatie
Narcisme in je relatie herkennen
Wil je narcisme in je relatie herkennen, dan moet je zeker zijn van een aantal kenmerken. De relatie tussen een narcist en een empaat zijn daarin een belangrijk onderdeel. Deze combinatie geeft vaak complexe en problematische situaties. Beide termen verwijzen naar persoonlijkheidskenmerken die aan beide uiteinden van het spectrum liggen. We zoomen in op beide kenmerken en sluiten het artikel af met een video.
Een aantal basis kenmerken van een narcist
De narcist vertoont vaak een overdreven gevoel van eigenwaarde en zelfbelang. Mensen met narcisme kunnen de behoefte hebben aan bewondering en gebrek aan empathie voor de gevoelens van anderen. Narcisten kunnen manipulatief zijn en streven vaak naar macht en controle.
Ontstaan van narcisme
Grotendeels ontstaat narcisme in de (vroege) jeugd en wordt beïnvloed door verschillende factoren. De volgende kenmerken vergroten de kans op narcistisch gedrag.
- Overmatige bewondering zonder realiteitschecks, verwaarlozing of een inconsistente opvoeding.
- Onrealistische verwachtingen en privileges in de kindertijd.
- Door observatie en imitatie van ouders met narcistische kenmerken.
- Een gebrek aan emotionele verbondenheid, zoals afwezige ouders.
Let wel dat mensen met narcistisch gedrag niet per se een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Niet alle kinderen die dergelijke situaties ervaren, ontwikkelen automatisch narcistische persoonlijkheidstrekken, aangezien de ontwikkeling van narcisme het resultaat is van een complex samenspel van genetische, omgevings- en psychologische factoren op een spectrum.
Daarnaast is het ook belangrijk om rekening mee te houden dat narcisme op een spectrum bestaat en dat niet alle mensen met narcistische trekken een volwaardige narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen.
De empaat herkennen
Een empaat is iemand die sterk verbonden is met de gevoelens en emoties van anderen. Empaten hebben vaak de neiging om zich in te leven in de behoeften en ervaringen van anderen. Empaten hebben daarbij (soms) moeite om hun eigen grenzen te stellen, omdat ze zich sterk betrokken voelen bij anderen.
Relatie tussen narcist en empaat
In een relatie tussen een narcist en een empaat ontstaan vaak problemen doordat de narcist geneigd is tot zelfingenomenheid, manipulatie en gebrek aan empathie, terwijl de empath geneigd is tot overmatige zorgzaamheid en het stellen van de behoeften van de ander boven die van henzelf. Dit kan leiden tot een ongezonde dynamiek waarin de narcist de empaat kan exploiteren en misbruiken, terwijl de empaat mogelijk te veel opoffert om de narcist tevreden te stellen.
Narcisme in je relatie: Relatie redden of stoppen?
Het is belangrijk op te merken dat niet alle mensen met narcistische kenmerken slechte bedoelingen hebben, en niet alle empaten hetzelfde patroon van zelfopoffering vertonen. Het is belangrijk voor beide partners om bewust te zijn van hun persoonlijkheidskenmerken en gezonde communicatie en grenzen in de relatie te verbeteren.
Echter, wanneer je te maken hebt met narcisme in je relatie, kan die persoon (de narcist) enorm boos (en gevaarlijk) worden en alles uit de kast halen om de schuld bij de ander te leggen. In zulke (ongezonde) mate dat je als empaat jezelf kunt verliezen in de situatie.
Als je het gevoel hebt dat je in een narcistische relatie verkeert is het raadzaam professionele hulp te zoeken, zoals counseling of therapie, om de problemen aan te pakken… of de knoop door te hakken.
Ontdek 11 relatie fases van een relatie met narcisme in deze video
Al meer dan 14000 abonnees op ons (reclamevrije) Youtube account!
Op ons Youtube kanaal vindt je meer dan honderd video’s op het gebied van zelfontwikkeling, innerlijk kind werk, kind trauma’s, codependency en narcisme.’