Ademcursus

Stap voor stap cursus met ademhalingsoefeningen, videobegeleiding en mooie levenslessen

21 video's met begeleiding

Toegang tot 21 lessen aan videobegeleiding (van ca. 18 minuten per video)

Kijk wanneer & zo vaak je wilt

Bekijk de video's wanneer het jou uitkomt en volg de cursus zo vaak als je wilt.

Leer je zenuwstelsel kalmeren

Ontdek ademtechnieken waarmee je zelf je zenuwstelsel in ontspanning kunt zetten

Over de ademcursus

De ademcursus is ontwikkeld door Lars Faber; ademcoach en ademcoach opleider. Specifieke ademhalingsoefeningen helpen je aan een gezond immuunsysteem en een kalm zenuwstelsel, terwijl verkeerde ademhaling juist het tegenovergestelde doet. Vooral dat laatste wordt onbewust door de meeste mensen toegepast met allerlei gezondheidskwaaltjes als gevolg. Denk daarbij aan vermoeidheid, stress, prikkelbaar zijn en een minder goed werkend immuunsysteem.

Door je bewust te worden van je ademhaling, jouw binnenwereld en specifieke ademhalingsoefeningen in te zetten en eigen te maken, krijg je meer grip op  jouw gezondheid en zenuwstelsel.  

In deze ademcursus leer je herkennen wat verkeerd ademen inhoudt, wat het met je doet, hoe je dit kunt aanpakken en hoe je dit kunt vervangen door een nieuwe gezonde ademhalingstechniek. 

Verkeerd ademen afleren en vervangen met juiste ademhaling

De gemiddelde mens ademt verkeerd, namelijk te oppervlakkig en te snel. Het gevolg is uiteenlopende mentale- en fysieke klachten, een lagere weerstand, een minder slaapkwaliteit en een alert zenuwstelsel en allerlei vage klachten.

De ademcursus biedt uitkomst voor mensen die:

 • Vaak moe zijn
 • Een opgejaagd of angstig gevoel hebben
 • Angst hebben voor dingen of situaties zoals naar de tandarts of dokter gaan
 • Een codependent relatie hebben
 • Met een narcistische partner te maken hebben
 • Slecht in slaap kunnen komen of slecht slapen
 • Veel stress ervaren
 • Snel geprikkeld of overprikkeld zijn
 • Een lage weerstand hebben
 • Burn-out klachten ervaren
 • Aan hun gezondheid en welzijn willen werken

 

Wat leert de ademcursus jou?

 • Vastzittende spanningen en emoties in het lichaam herkennen
 • Lief en goed zijn voor je zelf
 • Deze ademhalingstechniek leert je direct ontspannen
 • Een gezonde gewoonte eigen te maken
 • Het zenuwstelsel op commando ontspannen
 • Angst, stress en ‘oud zeer’ verminderen
 • Het immuunsysteem verbeteren

De voordelen van deze cursus:

Ademwerk in een notendop

Ademwerk is een methode van bewust ademen die vele positieve effecten kan hebben op ons lichaam en geest. Studies hebben aangetoond dat ademwerk kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verhogen van de zuurstofopname in ons lichaam.

Een studie gepubliceerd in de International Journal of Neuroscience ontdekte dat ademhalingsoefeningen de activiteit van de parasympathische zenuwen in het lichaam verhoogt, die verantwoordelijk zijn voor het verminderen van stresshormonen en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Ademwerk gunstig voor gezondheid; zowel mentale als fysiek

Een ander onderzoek toonde aan dat ademwerk helpt bij het reguleren van de hartslag en het verminderen van de bloeddruk, en dus een gunstig effect heeft op het cardiovasculaire systeem.

Een meta-analyse van verschillende studies vond dat ademwerk kan bijdragen aan het verminderen van symptomen van depressie en angststoornissen.

Kortom, ademwerk kan een waardevolle aanvulling zijn op onze dagelijkse praktijk voor een gezonder en gelukkiger leven.

Ademcursus & codependency:
gedrag & symptomen herkennen 

Als je jezelf herkent in een van de Codependency patronen (doe hier de gratis test), dan is je zenuwstelsel vaak in de overlevingsstand.

Je ademt dan oppervlakkig, ervaart veel spanning in je lichaam, zoekt afleiding zoals eten en social media en bent vaak moe.

De kunst is om je zenuwstelsel en emoties te leren reguleren. Daar is de ademhaling de belangrijkste factor in, die reguleert jouw emoties en zenuwstelsel.

Symptomen van codependency archetypes bij een overprikkeld zenuwstelsel

De Control Freak

De Control Freak ervaart spanningen in haar hele lichaam, vooral in de schouders en nek. Ze heeft vaal last van een kort lontje. Het zenuwstelsel is in een oude overlevingsstand gevangen, ze is onbewust in vechtmodus (controle). Het maakt haar gestrest en gespannen.

De Love Addict

De Love Addict heeft zowel verlatings- als bindingsangst en probeert dat op te lossen door altijd op zoek te zijn naar hoge romantische en emotionele verbinding. Ze is gevangen in een oude traumareactie, de vluchtmodus. Het maakt haar zenuwachtig en angstig.

De Helperholic

De Helperholic heeft geleerd dat ze alleen liefde waard is als ze anderen helpt. In haar kern is ze bang om verlaten te worden en is daardoor in een oude traumareactie blijven steken: de ander pleasen en verzorgen, zodat ze met een omweg liefde krijgt. Ze is moe en leeg.

De Victim

De Victim ervaart oude traumatische emotionele pijn in haar binnenste, waardoor ze zich onveilig bij zichzelf en in de wereld voelt. De emoties overweldigen haar regelmatig, waardoor ze in een oude traumareactie van bevriezen komt. Ze is bang en onzeker.

Waarom deze ademcursus?

Het mooie van ons (parasympathische) zenuwstelsel is dat we dit bewust kunnen leren beïnvloeden met onze ademhaling. We kunnen met de juiste ademhaling grip krijgen op hoe wij ons voelen, hoe ons lichaam functioneert en hoe we dit het beste kunnen toepassen in elke situatie, met slechts enkele minuten bewust ademen.

Pranayama ademwerk als basis van de ademcursus

De Pranayama ademtechniek is eigenlijk eenvoudig en wordt al duizenden jaren toegepast. De wetenschap erkent het positieve effect nu ook al zo’n 80 jaar. In de basis van deze ademcursus wordt ook de Pranayama ademhaling toegepast. Wat houdt het dan eigenlijk in zul je denken? Het is een kwestie van langer uitademen.

Als het zo makkelijk is waarom dan deze cursus doen?

Het klinkt zo makkelijk. Maar hoe ga je dit eigen maken? Wanneer, hoe en waar ga je dit toepassen en vooral, hoe ga je dit doen zonder weer terug te vallen in je oude (vaak ongezonde) ademhaling? 

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. 

Ademhalen is een gewoonte die je nooit zult afleren… maar om het ‘goed’ te leren doen, zul je er bewust mee bezig moeten gaan; juist omdat het enorm veel oplevert. (En ademen is altijd gratis voor handen!)

Ademwerk afbeelding van een vrouw

De meeste mensen ademen verkeerd. Het beïnvloedt gedrag, emoties en gedachtes.

Het overgrote deel van de mensen ademt verkeerd en de kans is groot dat jij dat ook doet. Ademcoach Lars Faber deed dit jaren lang zelf ook verkeerd! 

De meeste mensen gebruiken niet de volledige longcapaciteit en hanteren een onjuiste ademtechniek, waardoor ze hun systeem (lichaam/geest) naar een gespannen toestand brengen. De welbekende vecht/vlucht modus.

Langzaam (en vaak onbewust) bouwt hierdoor spanning op in ons systeem met een nadelige werking op onze emoties, gedachtes, emoties, prestaties etc. Dit heeft zelfs op langere termijn nadelig effect op de werking van ons lichaam en onze organen. 

De ademcursus geeft jou de vaardigheden waarmee je zelf meer grip krijgt op je zenuwstelsel en het nadelige effect kunt omdraaien door middel van de juiste ademtechnieken.

Meer nadelige gevolgen bij verkeerd ademhalen

Verkeerd ademen kan leiden tot verschillende nadelen voor het lichaam. Wanneer we niet op de juiste manier ademen, kan dit spanningen veroorzaken in onze spieren, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook kan het leiden tot problemen met de spijsvertering en een verhoogde hartslag en bloeddruk. Daarnaast kan verkeerd ademen ook gevolgen hebben voor de mentale gezondheid, zoals een verminderd concentratievermogen en een verhoogd stressniveau.

Merk het verschil na 21 dagen goede, bewuste, ademhaling 

Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk om bewust aandacht te besteden aan onze ademhaling en deze op de juiste manier uit te voeren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ons lichaam optimaal kan presteren en gezond blijft.

Mocht je een van bovengenoemde problemen of symptomen hebben, dan is het aan te raden de ademhaling te verbeteren. Probeer het 21 dagen aan de hand van de ademcursus en merk zelf het verschil.

Goed ademen integreren in je leefstijl

Met 21 dagen video begeleiding van Ademcoach & ademcoach opleider Lars Faber

De invloed van ademwerk op het sympathische & parasympathische zenuwstelsel

Para…wattes? Wees gerust het is geen aandoening of iets dergelijks. We leggen het verderop uit.

Maar nu eerst: hoe is jouw ademhaling eigenlijk en ben jij je ervan bewust? Hopelijk gaat het bij jou ook vanzelf. De ademhaling is een autonome functie van ons lichaam. We hoeven er niet over na te denken. Het gebeurt gewoon en het is (als het goed is) het eerste dat we doen zodra we op aarde komen. Waarom ademen de meeste mensen zichzelf gestresst en hoe kunnen we dit verhelpen met de ademcursus?

Parasympatisch en sympatischeZenuwstelsel uitgelegd
Klik op de afbeelding om in te zoomen

Hoewel ademhalen een automatisch proces is, ademt het gros van de mensen te hoog, kort en niet volledig.

De ademhalingscyclus is een volledige in- en uitademhaling en verloopt bij veel mensen vaak te snel, waardoor we te vaak ademen per minuut. Gemiddeld genomen ademen mensen 16 keer per minuut en onder normale omstandigheden en dat is te snel. 

Als dit in de verkeerde omstandigheden gebeurt veroorzaakt dit direct stress in het lichaam en na verloop van tijd stapelt dit op in de vorm van stress, burn-out (gerelateerde) klachten, een kort lontje etc. En zelfs fysieke pijn.

Met de ademcursus leer je het parasympathische zenuwstelsel doelgericht in te zetten

In de ademcursus leer je emotioneel- en fysiek ademwerk toepassen en integreren in je leefstijl. Er ontstaat een ontspannen systeem omdat het parasympatisch zenuwstelsel vaker wordt geactiveerd.

Het sympathische zenuwstelsel 

Het parasympathisch zenuwstelsel is één van de twee onderdelen van het perifere zenuwstelsel. Helder, nee dat dacht ik al… Simpelweg: Door het perifere zenuwstelsel wordt het lichaam bestuurd en in leven gehouden.

Om als mens überhaupt iets te kunnen doen zoals nadenken en bewegen heeft ons lichaam zuurstof nodig. Een deel van het zenuwstelsel functioneert automatisch (autonoom) zoals de aansturing van onze ademhaling.

Het andere deel van het zenuwstelsel gebruiken we voor onze hersenen en het besturen van ons lichaam.

Zodra het parasympathisch zenuwstelsel actief is komt ons systeem (lichaam / geest) in rust en herstel modus.

De hartslag gaat omlaag, het herstelproces wordt gestart, de spijsvertering verloopt soepel en allerlei processen die betrokken zijn bij het verwerkingsproces van lichaam en onze geest worden in gang gezet.

Lars Faber ademcoach trainer

Leer goed ademen te integreren in je leefstijl

Met 21 dagen online video begeleiding van Lars

Direct toegang tot: