Ademwerk FAQ

Ontdek alle antwoorden op veelgestelde vragen over ademwerk. Ontbreekt er volgens jou iets? Stuur jouw vraag dan in via info@thebreathworkcoach.com

Mensen die ontdekken dat ze codependent zijn, merken dat vaak als eerste op in relaties, onder ander door een sterke verlatingsangst, de behoefte om nodig te zijn voor anderen, zichzelf op de laatste plaats stellen en anderen belangrijker maken dan zichzelf. In het gratis mini Ebook leggen we tot in detail uit welke kenmerken er allemaal zijn bij codependency.

Veel mensen schrijven ‘codepentie’ wanneer ze eigenlijk ‘codependency’ bedoelen.

Codependency betekent eenvoudig gesteld dat je voor jouw eigenwaarde afhankelijk bent van de waardering van anderen. ‘Dependentie’ komt van afhankelijkheid. En ‘co’ betekent onderling. Codependency is eigenlijk een Engels woord en we schrijven het dan ook gewoon in de originele vorm. Mensen met codependency hebben meestal niet zoveel eigenwaarde, zelfliefde en zelfvertrouwen, en zoeken dat bij iemand anders. Met een omweg krijgen ze dan de liefde en waardering die ze niet voor zichzelf voelen.

Mensen die ontdekken dat ze codependent zijn, merken dat vaak als eerste op in relaties, onder ander door een sterke verlatingsangst, de behoefte om nodig te zijn voor anderen, zichzelf op de laatste plaats stellen en anderen belangrijker maken dan zichzelf. In het gratis mini eBook leggen we tot in detail uit welke kenmerken er allemaal zijn bij codependency.

Codependency kan zeker doorbroken worden. Het is een verslavingspatroon (dependentie) waarbij je vaak afhankelijk bent van de liefde en waardering van anderen. Je gaat je daardoor op een bepaalde manier gedragen (dit leggen we tot in detail uit in het gratis eBook). Het patroon doorbreken betekent dat je gaat ontdekken welk type codependent jezelf bent, je bewust wordt welk gedrag je daardoor bent gaan vertonen. Door met dat gedrag te stoppen kun je gaan ont-dekken wat jouw werkelijke gevoelens, behoeften en verlangens zijn en gaan zorgen dat die vervuld worden. Kort gezegd: je leert authentiek te worden en je eigenwaarde niet meer van de waardering van anderen af te laten hangen.

Mensen met een codependency inprenting trekken vaak mensen aan met een narcistische persoonlijkheid. De codependent krijgt haar eigenwaarde door de waardering van anderen, door heel veel te geven. Iemand met een narcistische persoonlijkheid ontvangt graag de bewondering en liefde van de codependent. In sommige relaties wisselen beide van rol, en kan de codependent een narcistische persoonlijkheid ontwikkelen, en andersom. Het zijn beide strategieën om liefde en veiligheid te krijgen, op een manier die we in onze jeugd leerden. Een klassieke narcist (iemand die een klinische classificatie heeft) zal geen codependency vertonen, omdat hij zich niet in kan leven in de gevoelswereld van de ander (wat de codependent juist enorm goed kan). Maak dus vooral een onderscheid tussen narcistische eigenschappen of persoonlijkheid, die we allemaal in min of meerdere mate bezitten, en de officiële klinische persoonlijkheidsstoornis.

We krijgen veel vragen over hoe iemand met codependency in relaties tot anderen is. In de klassieke vorm van codependency is de codependent meestal iemand die zich klein maakt en dienstbaar, en trekt daardoor vaak mensen met een narcistische persoonlijkheid aan. Na jaren onderzoek en ontwikkeling hebben we moeten concluderen dat de werkelijkheid complexer is. Daarom hebben we codependency in 4 archetypen uitgewerkt. Ieder type trekt een ander type partner aan. Je kunt vast het gratis eBook downloaden om te ontdekken welk type jij het meeste bent. Wij werken ondertussen aan een boek waarin we alle relatiepatronen laten zien. We houden je op de hoogte van deze mooie ontwikkelingen!

Je herkent mensen met een patroon van codependency vaak doordat ze heel aardig zijn, ongelooflijk warm en behulpzaam. Het zijn mensen die conflict vermijden en de ander vooropstellen. Ze maken hun eigen behoeften ondergeschikt aan die van anderen en komen zelf vaak pas op de laatste plaats. Vaak hebben ze ook nog een sterke drang tot controle en een flinke dosis zelfkritiek. Ontvangen is vaak heel lastig. Dit zijn maar wat oppervlakkige kenmerken, in ons gratis Ebook hebben we deze patronen veel gedetailleerder uitgewerkt.

Het zaadje voor codependency wordt vroeg in onze jeugd geplant. Als je uit een gezin komt waarin onvoorwaardelijke liefde, zorg en aandacht niet zo vanzelfsprekend was dan ga je gedrag ontwikkelen om tóch die voor jouw ontwikkeling zo noodzakelijke liefde en aandacht te krijgen. De gedragspatronen die je daaruit ontwikkelt, noemen we codependency. Je blijft die patronen in je volwassen leven herhalen, totdat je ze gaat zien en herkennen. In ons gratis eBook leggen we uit welke patronen er allemaal.

Nee, codependency is geen persoonlijkheidsstoornis, ook al kan dat voor sommigen wel zo voelen. Het is een overlevingsstrategie die je hebt ontwikkeld in je jeugd, en die je veiligheid, waardering en aandacht heeft opgeleverd. Je hebt daardoor geleerd dat de liefde voorwaardelijk is en dat je die moet verdienen. Je blijft die strategie herhalen omdat het zo bekend is voor je. Als je het patroon door gaat krijgen, kun je betere en gezondere strategieën ontwikkelen om je behoefte aan liefde, veiligheid en waardering vervuld te krijgen. In ons gratis Ebook leer je welke typen codependency er zijn.

Direct toegang tot: