Versterk jezelf met ademwerk

Ademwerk is een breed begrip en wordt soms wel verward met meditatie. In dit artikel geven we alle informatie over ademwerk, de voordelen van ademwerk, gevaar van ademwerk bij verkeerd gebruik, waarom ademwerk steeds populairder wordt en bieden we jou de tools om zelf ademwerk te bestuderen en zelfs als professional toe te kunnen passen!

Zo adem jij jezelf holistisch gezond met gericht ademwerk

Ademwerk draagt bij aan een gezond zenuwstelsel, emotie regulatie en het helen van oud zeer (trauma uit het verleden). Door verschillende technieken gericht toe te passen (tijdens behandeling van een bekwame ademwerk coach) ontstaan er tijdens het ademen bijzondere momenten die een helende werking hebben op de algehele gesteldheid (holistisch).

Ademwerk kan worden ingezet voor het helen van trauma, het doorbreken van emotionele blokkades, maar ook loslaten negatieve overtuigingen, destructieve gedachten, verminderen van stress, weerbaarder worden, meer emotionele stabiliteit en nog veel meer andere

Met de juiste ademtechniek kun je weer balans vinden tussen lichaam en geest, breng je jezelf en het zenuwstelsel in een staat van ontspanning en beperk je onbewuste energie lekken.

Kortom, ademwerk leert je naast bewust ademen, beter ademen, gericht ademen, waarmee je op natuurlijke wijze jouw systeem (lichaam & geest) kunt beïnvloeden, bevorderen en herstellen.

Ademwerk en meditatie

Ademwerk is meer dan een basaal lichaamsproces

Hoewel we zuurstof nodig hebben en ademhaling gelukkig een automatisch process is, betekent het niet dat we altijd goed ademhalen. Door onverwerkte emoties, oud zeer, jeugdtrauma’s, een overprikkeld zenuwstelsel en meer, kan het voorkomen dat de ademhaling oppervlakkig wordt. Door weer controle te krijgen over de ademhaling door bewust adem te halen en helende ademtechnieken aan te leren (ademwerk) kunnen we onze ademhaling

Een ademsessie werkt helend

Ademcoaches helpen je te begeleiden tijdens ademsessies waarbij de helende werking van gerichte ademhaling wordt opgezocht. Door de instructies te volgen van de ademcoach kom je in diepe ontspanning, bereik je verschillende niveau’s van bewustzijn of kalmeer je het zenuwstelsel.

Afhankelijk van het type ademsessie dat je met de ademcoach hebt afgesproken zijn er verschillende ademhalingstechnieken mogelijk. Waar de ene ademsessie ontspannen kan voelen, kan een ander type ademsessie juist stressvol zijn in dat moment, door het loskomen van opgeslagen (vastzittende) emoties en spanning. Dat kan ontladend werken, helderheid geven, maar ook emotioneel stressvol zijn. Er kan worden geschreeuwd, gehuild en het kan werkelijk uitputtend werken op de korte termijn, maar helend zijn en vrijheid geven op de langere termijn.

Het is daarom belangrijk om na een heftige ademsessie ruimte te nemen om het te laten bezinken en je lichaam en geest te laten herstellen.

Ademsessies met verschillende doelen en technieken

Tijdens individuele sessies kan een bekwame ademwerk coach je in een andere staat van zijn brengen via ademtechnieken, meditatie, hypnose, een combinatie van ademhalingsoefeningen, visualisatie en stemgebruik. Hiervoor is overgave belangrijk, wat meestal alleen lukt als je jezelf veilig voelt bij de coach. Tijdens een individuele sessie onderzoeken jullie de diepere laag van het bewustzijn. Een succesvolle ademsessies kan ervoor zorgen dat je tot je eigen essentie terugkomt. Alle laagjes, je maskers, je rollen en je overtuigingen vallen even weg. Goed uitgevoerd ademwerk brengt je dichterbij je innerlijke wereld, waar de pure schoonheid (het innerlijk kind) huist.

Waarom individuele ademcoaching?

Een individuele ademsessie kan de verbinding van alle lagen van bewustzijn versterken en nieuwe inzichten geven door weer te verbinden met je binnenwereld. De professionele begeleiding van een ademwerk coach kan een bijzonder prettig en helend effect hebben op emoties, een gespannen lijf, gedachtepatronen, diverse fysieke klachten, maar ook het gevoel van vrijheid geven, meer stilte in je hoofd, verminderen van stress etc.

Ademwerk opleiding

The Breathwork Coach geeft sinds 2012 ademwerk opleidingen. Sinds 2019 is er een erkende (officiële) beroepsopleiding tot ademcoach. In Nederland is ademwerk steeds populairder en worden er steeds meer mensen opgeleid tot ademcoach. The Breathwork Coach opleiding tot ademcoach heeft inmiddels meer dan honderd deelnemers begeleid tot gediplomeerd ademcoach.

Breathwork Coach opgeleide coaches die gespecialiseerd zijn in ademwerk

Gecertificeerde Ademwerk coaches per provincie

Ademwerk coaches vertellen over de opleiding:

Wil je meer weten over de Ademwerk opleiding tot ademcoach?

Bekijk de ademwerk opleiding

Ademwerk cursus

Naast een ademwerk opleiding heeft Lars Faber ook een ademwerk cursus ontwikkeld waarin hij mensen 21 dagen videobegeleiding geeft. Diverse thema’s uit het dagelijkse leven worden behandeld waarbij ademwerk en bezieling centraal staan.

 1. Leer ontspannen in stressvolle situaties
 2. Inzicht in goed en verkeerd ademhalen
 3. Meer connectie krijgen met je innerlijke wereld
 4. Meer innerlijke rust
 5. Betere focus op het werk
 6. en meer voordelen!

Bekijk de ademcursus

De gevaren van oppervlakkig ademhalen (op termijn)

Oppervlakkig ademhalen kan gevaarlijk zijn en draagt bij aan:

 1. hyperventilatie tot zelfs flauwvallen, misselijk zijn, hoofdpijn en nekklachten
 2. verstoren van metabolisme
 3. verhogen stressniveau in het bloed
 4. Je systeem gaat onbewust vechten/vluchten/verstarren
 5. Je raakt snel overprikkeld
 6. Je verliest energie
 7. en nog talloze nadelige gezondheids effecten

Voordelen van ademwerk

 • een gezondere emotie regulatie
 • losmaken van oud zeer en trauma’s
 • betere energieverdeling over de dag
 • gezonder metabolisme tot zelfs verminderen van overtollig lichaamsvet
 • betere nachtrust
 • betere concentratie over de dag
 • minder lichamelijke uitputting
 • maken van betere beslissingen
 • minder ruis in het hoofd
 • minder snel overprikkeld zijn
 • onbewuste patronen worden zichtbaar
 • Vaker een glimlach op je gezicht!

Veelgestelde vragen over ademwerk

Ademwerk is een heel breed onderwerp en er zijn duizend en een vragen te verzinnen. Toch proberen we het kort en bondig te houden.

Wat is verbonden ademwerk?

Met verbonden ademwerk wordt bedoeld. dat de ademhaling (inademing en uitademing) aan elkaar zijn verbonden. Natuurlijk gebeurt de ademhaling onbewust, maar bij verbonden ademhalingsoefeningen ben je bewust bezig met ademwerk en kun je invloed uitoefenen op jouw hele gesteldheid (lichaamswerk en geest).

Verbonden ademwerk laat geen pauze tussen inademen en uitademen

Een verbonden ademsessie is een continue verbonden ademhaling (dus ademhalen zonder pauzes) die doorgaans samen met een ademcoach wordt gedaan. Omdat verbonden ademhaling proceswerk is (het zet processen in gang) dat zowel op lichaamswerk als zielenwerk wordt waargenomen. Tijdens een verbonden ademsessie kunnen heftige emotionele blokkades loskomen die als spanning kunnen aanvoelen ter hoogte van buik, maag en borstkas. Ook bij de keel kan spanning opgeslagen zijn die tijdens verbonden ademwerk los kan komen. Ook kun je licht in het hoofd worden en kunnen er tintelingen op verschillende plekken ontstaan in het lichaam. Dit komt door de verandering van de zuurstofbalans in het bloed. Als er een coach met ademwerk specialisme (ademcoach) aanwezig is, kun je het veiligste aan de slag met verbonden ademwerk. Hij of zij loodst je dan veilig door deze mogelijk heftige situatie heen en geeft je een extra gevoel van veiligheid waardoor het ademwerk beter kan worden uitgevoerd en meer effect heeft op lichaam en geest.

Hoe zien individuele ademsessies eruit? (Ademwerk FAQ)

Bij individuele ademsessies wordt je begeleid door een ademcoach die zich volledig richt op jou en tijdens de ademsessie focust op het vooraf afgesproken doel. De ademcoach begeleidt jou door verschillende niveaus van bewustzijn door specifieke ademtechniek toe te passen. Individuele ademsessies worden vaak ingezet om te verbinden met het innerlijke. Om antwoorden te krijgen, nieuwe inzichten, trauma’s te kunnen verwerken, oud zeer los te krijgen, vastzittende spanningen door te laten stromen en al het belemmerende dat in het verleden is opgeslagen in ons systeem, zowel in ons lichaam als in onze geest, te helpen helen.

Is breathwork gevaarlijk?

Ademwerk kan gevaarlijk zijn als je het verkeerd toepast. Denk aan verkeerde ademhaling zoals hyperventilatie. Doe ook nooit aan grondig ademwerk als je jezelf of een ander in gevaar kan brengen, zoals tijdens het autorijden of fietsen. Ademwerk verkeerd toepassen kan ervoor zorgen dat je bewusteloos raakt. Grondig ademwerk kan ook dermate veel ontspanning brengen dat je reactievermogen wordt beïnvloed. Gebruik ademwerk alleen op plaatsen waar je rustig tot jezelf kunt komen of waar je jezelf of een ander niet in gevaar kunt brengen. Je kunt ademwerk in drukke situaties toepassen, als je bijvoorbeeld in de trein of bus zit, tenzij je het voertuit bestuurt natuurlijk.

Bewust bezig zijn met ademhalen is niet per se gevaarlijk en kan juist direct ontspanning bieden. Door een juiste ademhaling te trainen en goed om te leren gaan met angst of paniek in risicovolle situaties, is bewust ademwerk juist extra veilig. Waar anderen mogelijk in paniek schieten en oppervlakkig ademen tot hyperventilatie aan toe, kun je met bewust ademwerk juist snel rustig worden, helder nadenken en mogelijke escalaties voorkomen. Breathwork kan zowel gevaarlijk zijn als extra veiligheid bieden, afhankelijk van hoe goed je ademhaling technieken beheerst en in welke situatie je ademwerk toepast.

Is ademwerk hetzelfde als meditatie?

Hoewel beiden met ademhaling te maken hebben zijn ademwerk en meditatie niet hetzelfde. Ademwerk is een doelgerichte manier van ademhalen op basis van ademtechnieken, waarmee o.a. fysiologie, psyche en lichaamsprocessen kunnen worden beïnvloed. Bij meditatie daarin tegen ben je niet actief bezig met het besturen van de adem.

Meditatie zorgt voor rust in het hoofd doordat je enkel maar observeert (tot in detail) wat er gebeurd in je lichaam. Zonder te reageren of te forceren observeer je gewoon wat er gebeurd en stuur je jouw focus op specifieke punten in op op het lichaam. Je voelt, neemt waar, observeert en dat heeft allerlei positieve gezondheidseffecten.

Meditatie geeft minder ruis, meer helderheid in het hoofd, geduldiger gevoel, verminderd stress, zorgt voor meer balans in ‘denken-voelen-doen‘. Zowel ademwerk als meditatie kunnen wel gecombineerd worden tijdens een (individuele) sessies.

Ook kan meditatie ervoor zorgen dat er rust en helderheid in het hoofd ontstaat, je minder in gedachten verweven raakt, spanning verlaagt in het lijf, je meer stilte en rust kunt ervaren.

Hoe moet ik goed ademhalen?

Goed ademhalen is afhankelijk van je situatie. Ben je een topprestatie aan het leveren dan heb je een snellere ademhaling nodig om de spieren en hersenen van zuurstof te voorzien. Heb je een snelle ademhaling zonder dat je actief bezig bent dan adem je waarschijnlijk verkeert.

Goed ademhalen betekend dat je ademhaling bij het moment past. Een goede ademhaling in een rustige situatie betekent dat je rustig en ontspannen ademhaalt vanuit je buik. Je ademt via de neus en het aantal volledige ademhalingen is maximaal tien keer per minuut. Als je rond de 5 of 6 volledige ademhalingen (inademing + uitademing = ademhalingscyclus) per minuut aanhoudt dan heb je een optimale ademhaling in een rustige setting.

Waarom is breathwork goed voor je?

Bewuste ademhaling (Breathwork of ademwerk) is goed voor je omdat je daarmee jouw zenuwstelsel optimaal kunt laten functioneren. Het bewust toepassen van ademwerk draagt bij aan de het verbeteren en helen van de algehele gezondheid (holistische gezondheid).

Gerelateerde Blogs

Geschreven door:Lars Faber

Hoe een narcistische vader hechtingsproblematiek veroorzaakt

Geschreven door:Lars Faber

Soorten vaders en hechting issues Vaderwond: de afwezige vader

Geschreven door:Lars Faber

Ontwapen je grootste kwelgeest: de innerlijke criticus

Ademwerk

Ademcoach opleiding “The Wounded Healer”

Ademcursus

Terug naar de bron; ademhaling als healing inzetten.

Codependency

Jeugdtrauma en de codependency-reacties daarop uitgelegd - Lars Faber

Verlatings- en Bindingsangst video afbeelding

Door de Donkerste Nacht van de Ziel

Nee zeggen en grenzen stellen

Waarom kun je geen nee zeggen? Leer je grenzen kennen en houden.

Direct toegang tot: