Voorkom een lage weerstand; zo boost je jouw immuunsysteem in no time

In het najaar kunnen we allemaal wel een boost voor ons Immuunsysteem gebruiken. Door schade en schande wijs geworden weten we dat onze weerstand dan lager is. Hoe dat komt en hoe je dat voorkomt ga ik je nu vertellen...

Ga zo vroeg mogelijk in het jaar, en zo veel mogelijk in de zon zitten

De dagen worden korten. We krijgen minder zonlicht op onze huid en zijn minder lang buiten. Velen van ons hebben een vitamine D tekort (inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat het merendeel van de mensen die met de C-ziekte op de IC’s belanden een tekort hebben aan vitamine D. Daarnaast heeft 78% van hen overgewicht). Hoog tijd om massaal ons overgewicht te verminderen en ons immuunsysteem ijzersterk te maken! De allerbelangrijkste en meest voor de hand liggende tip die ik je kan geven: neem extra vitamine D (druppels) zodra de dagen korter worden. Hou je aan de aanbevolen hoeveelheid die op het flesje staat, omdat je anders nierstenen kunt bevorderen.

Door je neus ademen verbetert zuurstoftransport en weerstand

Ten tweede: adem door je neus. Veel mensen ademen door hun mond, maar dat is niet aan te raden (tenzij je ademwerk middels de verbonden ademhaling doet!). Als je door je neus ademt, komt er stikstofoxide in je bloed (ja inderdaad, datzelfde stofje dat uit de uitlaat van een auto komt). Deze stof is essentieel om zuurstof tot diep in je cellen te transporteren. Daarnaast begint het immuunsysteem in je neus; hier hou je ziekte en bacteriën die er niet thuishoren tegen bij de voordeur en maakt ze onschadelijk. Adem dus zoveel mogelijk door je neus.

Broccoli en Paddenstoelen boosten het immuunsysteem

Als je je immuunsysteem in korte tijd wilt boosten (tot wel 20x zo sterk maken in het tegenhouden van ziekte aan de voordeur), eet dan lekker veel broccoli en paddenstoelen. Ze komen als paddenstoelen uit de grond… Laten we bij de paddenstoelen beginnen. Daarin zit een stof genaamd beta glucaan, die de natuurlijke antilichamen in je neus versterkt, waarmee je het vocht in je neus aanmaakt als je verkouden bent. De natuur verzorgt ons in het juiste jaargetijde preciés met wat we nodig hebben, ze komen… als paddenstoelen uit de grond in de herfst.

TIP: Gooi de steeltjes niet weg, die zijn twee keer zo potent als de hoed!
Door regelmatig paddenstoelen te eten, versterk je jouw immuunsysteem bij de poort (je neus), waar het bacteriën en ziekten onschadelijk kan maken. Volgens een recent onderzoek kan dat prima met A. Bisporus, ook wel beter bekend als de champignon. Maar er zijn ook talloze andere soorten die heilzaam zijn. Hoe meer paddenstoelen je aan je menu toevoegt, hoe sterker je immuunsysteem in de eerste lijn van verdediging wordt.

Ons immuunsysteem is dol op Broccoli!
Dan de tweede superbooster voor je Immuunsysteem: niemand minder dan broccoli. Ook hier geldt: in de steel zit veel meer van de werkzame stof (sulforafaan), dus gooi die niet weg! Er zijn honderden zo niet duizenden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar deze superfood, met zijn heilzame werking op allerlei ziekten variërend van infecties tot kanker. Broccoli hoort niet voor niets tot ons standaard Immuunboost eten! Als je écht een enorme boost wilt hebben voor je Immuunsysteem, koop dan de broccoli-sprouts (de jonge spruiten) en doe ze door je salade of smoothie. Deze spruiten zijn 100 keer zo potent als de groente zelf (als ze uitgroeit tot volledige broccoli, dan verspreid de sulforafaan door de hele groente).

Visolie, levertraan, omega-3 verhoogt de (mentale) weerstand

Een andere stof die je in de winter goed kan gebruiken is Omega 3, ook wel visolie of levertraan. Oma’s van weleer stopten ons in het najaar dagelijks een lepel levertraan in onze mond en niet voor niets: deze stof is essentieel voor onze gezondheid. Als je een beetje op mij lijkt en gevoelig bent voor winterdepressie, slik dan meer dan 1000 mg Omega 3 (EPA). Naar deze dosering is wetenschappelijk onderzoek gedaan; het heeft dezelfde werking als een antidepressiva zoals Prozac. Zoek visolie van goede kwaliteit, en kijk vooral naar de hoeveelheid EPA (>1000mg per dag). Als je daarnaast vitamine C, B (complex) en Zinc bijslikt zit je goed deze winter en geef je je lichaam wat het nodigt heeft om op eigen kracht ijzersterk en gezond te worden en te blijven.

Immuunboosten & afvallen met Intermittend fasting

Als laatste, als je buikvet wil verliezen (de bron van laaggradige ontstekingen) en kilo’s kwijt wil raken: verdiep je dan in intermittent fasting. Sla gerust het ontbijt over en eet dan een rijke lunch, zoals een salade of maaltijdsoep. Zorg dat je niet teveel complexe koolhydraten, brood(jes) en suikers binnenkrijgt. Door later op de dag te eten, ga je je eigen vetten verbranden, precies zoals de natuur dat bedoeld heeft. Anders blijf je hamsteren en blijft je lichaam hongeren naar suikers. Dat wat het teveel heeft… wordt opgeslagen als vet. Daarnaast zorgt intermittend fasting (onderbroken vasten) ervoor dat je lichaam in rust en herstel modus komt, waarin het lichaam tot op cel niveau wordt hersteld!

Eet weer als onze voor-voorvaderen, zoals we 250.000 jaar gegeten hebben; begin later op de dag. Onze voorvaderen konden ook niet naar de ijskast lopen en een kom muesli pakken. Die gingen eerst jagen of verzamelen en dan pas eten. Al je het écht goed wilt doen, sta je ’s morgens lekker vroeg op, ga je een uur wandelen of fietsen en ga je dan pas eind van de ochtend eten.

Ik doe dit nu een jaar en ben met gemak 17 kilo kwijtgeraakt, naast een enorme lijst voorheen chronische kwalen. Dat gun ik iedereen, daarom deel ik deze kennis, ervaring en informatie. Doe er je voordeel mee en wordt weer kerngezond!

Lars Faber

TIP: De online programma’s van The Breathwork Coach gaan dieper in op de thema’s van deze pagina.

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19885842/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804255/
Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro and Ferid Murad (Nobelprijs 1998) Nitric oxide as a signalling molecule in the cardiovascular system

Hartstichting Nederland

Over de auteur Lars Faber

Meer over lars faber >

Gerelateerde Blogs

Voeding en cravings. Omgaan met een vreetbui
Lars Faber
31 juli 2022

Omgaan met honger (cravings of hunkeringen)

Ademhaling als healing gebruiken
Lars Faber
26 augustus 2021

Terug naar de bron; ademhaling als healing inzetten.

Aum meditatie tegen kanker
Lars Faber
23 augustus 2021

Hummen tegen Covid en Kanker

Codependency

Verlatings- en Bindingsangst video afbeelding

Door de Donkerste Nacht van de Ziel

Nee zeggen en grenzen stellen

Waarom kun je geen nee zeggen? Leer je grenzen kennen en houden.

mannenpraat-ayahuasca-boosheid

Boosheid transformeren - omgaan met je donkere kant; en Ayahuasca

Ademwerk

Aum meditatie tegen kanker

21 daagse online ademcursus

Aum meditatie tegen kanker

21-daagse-ademcursus

Lars Faber ademcoach trainer

Ademcoach opleiding

Direct toegang tot: