Hummen tegen Covid en Kanker

In het najaar kunnen we allemaal wel een boost voor ons Immuunsysteem gebruiken. Door schade en schande wijs geworden weten we dat onze weerstand dan lager is. Hoe dat komt en hoe je dat voorkomt ga ik je nu vertellen...

“AUM is de oerbeweging van het Universum. Het is het geluid van Atma (bewustzijn).”
~Maitri Upanishad~

Als je in India een paar duizend jaar geleden naar een tempel ging om te genezen van een geestelijke of lichamelijke klacht, was de kans groot dat je eerst naar huis werd gestuurd om een weeklang dagelijks de heilige AUM-klank te reciteren. AUM wordt in de oudste heilige geschriften, de Vedanta’s, beschreven als de naam van God.

De letters van het woord AUM staan voor de drie aspecten van de schepping: 

A (Akaar)       =         De vibratie die het gecreëerde Universum manifesteert

U (Ukaar)       =         De vibratie die de creatie beschermt

M (Makaar)    =         De destructieve vibratie die het gemanifesteerde Universum weer oplost in de oneindige Geest

Volgens de Vedanta’s wordt het onsterfelijke aspect van het bewustzijn in ons gevonden in het vierde verborgen aspect van de mantra AUM, namelijk in de stilte die volgt.

Genezen met klanken alleen

Alle andere aspecten van de goddelijke creatie zijn tijdelijk. De stilte is er altijd geweest en zal nooit weg gaan. In de stilte vindt de beoefenaar verlichting. Zou verlichting, dat plotseling besef van je goddelijke onsterfelijke aard, dan de verklaring zijn van de bijzondere helingen met de AUM klank?

Ook vandaag de dag worden er wonderlijke eigenschappen aan deze oerklank toebedeeld. Hedendaagse Indiase Sadguru stelt dat de klank allerlei kwalen kan helen, dat het onze bloeddruk verlaagt en dat kinderen, als ze aandachtstoornissen hebben, er enorm veel baat bij hebben. Hij stelt dat hij honderden mensen heeft weten te genezen met klank alleen. Wat is er waar van deze claims en hoe werkt het?

Ik heb de neiging om de oude heiligen op hun woord te geloven. De guru’s en sadhu’s zijn ware meesters in het leren kennen van hun lichaam tot op het niveau van de cellen. Door langdurig te vasten, te mediteren en te hummen dringen ze diep in het mysterie van het lichaam door. Daarnaast doe ik de AUM-meditatie zelf al jaren, persoonlijk en als ik groepen begeleid. Het is echt wonderlijk om te voelen en ervaren wat er na een paar minuten hummen gebeurt. Als ik het met een ademgroep een minuut of twintig doe, mensen die direct uit hun werk gestrest naar een ademavond komen, geven de meesten na de klankmeditatie aan dat ze volledig ontspannen zijn, hun hoofd helder en leeg is en dat ze zich gerevitaliseerd voelen. 

De magische werking van het hummen van de aum-klank

Maar wat is dan de magische werking van het hummen van de AUM-klank? Dat antwoord zocht ik al jaren! In de esoterie vinden we wellicht veel inspiratie, maar niet direct het antwoord op onze vraag. Die vinden we in de westerse wetenschap. Het geheime sleuteltje dat we zoeken heet heel onromantisch stikstof oxide. Dat klinkt wellicht wat minder mysterieus dan de oude leringen… Sterker nog, stikstof oxide wordt vooral geassocieerd met uitlaatgassen van auto’s en sigarettenrook!

Daar lijkt weinig inspirerends aan… Maar wacht even met oordelen. Dit molecuul zorgt er in ons lichaam namelijk voor dat zuurstof getransporteerd wordt naar onze cellen. Het bevecht bacteriën en virussen. Het opent onze bloedvaten en doet nog talloze andere zaken waar ik later meer over zal vertellen. Hoe je dit molecuul aan maakt? Onder andere door te ademen. Om precies te zijn: door je neus. En laat daar nu precies de crux zitten. Wij westerlingen zijn over het algemeen druk, druk, druk en ademen overwegend… door onze mond. Als je door je mond ademt, zo laat de wetenschap zien, maak je nagenoeg geen stikstof oxide aan. De lucht gaat onverwarmd en ongefilterd naar de longen waar zijn hooguit hoog in de longen komt. De zuurstof bereikt onze dieper gelegen cellen niet of nauwelijks. Enerzijds omdat we niet diep genoeg in onze longen ademen (als je door je neus ademt komt de lucht veel dieper in de longen), anderzijds omdat we het transportmolecuul stikstof oxide missen. (Tornberg D.C et al,. 2002)

Een onderzoeker aan de Universiteit van California, dr. Isha Jain schreef niet lang geleden: “Als je aan de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten denkt, dan zijn drie uit vijf gerelateerd aan een tekort aan zuurstof. Begrijpen hoe het lichaam dit aanvoelt en reageert op lage zuurstoftoevoer is fundamenteel voor al deze ziekten.”

In 2019 ontvingen Kaelin Jr., Ratcliffe en Semenza de Nobelprijs voor hun baanbrekende werk over hoe cellen zich aanpassen aan de beschikbaarheid van zuurstof. Ze toonden aan dat kankercellen enorm goed gedijen in een omgeving waar weinig zuurstof te vinden is, ver weg van bloedvaten die voedende zuurstof dragen.

De traditionele chemotherapie of bestralingen richten zich hoofdzakelijk op het doden van tumorcellen aan de buitenkant van de tumor en niet degene in het centrum die zich aangepast hebben aan de lage zuurstofomgeving, stelt dr. Qing Zhang van de Universiteit van Texas. Die verharde cellen kunnen vervolgens weer voor uitzaaiingen zorgen.

Werkt Aum meditatie tegen kanker en andere ziekten?

Wat we uit deze wetenschappelijke benaderingen zien is dat kanker ontstaat en gedijt in zuurstofarme omgevingen. Eerder al liet ik je zien dat we in het westen oppervlakkig en hoog ademen en dan is het optelsommetje gauw gemaakt. Maar wat heeft dat met de AUM-klank te maken? Alles! Wetenschappers ontdekten namelijk dat door te hummen (klank te maken met je mond dicht) er 15 keer meer stikstof oxide vrijkomt! (Weitzberg et al,. 2002) En dan is het cirkeltje rond. Dan begrijpen we de miraculeuze helingen in de tempels van weleer. Als je dagelijks de AUM-klank humt en diep door je neus inademt, krijgen de naar zuurstof snakkende cellen de zo broodnodige voeding en komen weer tot leven.

Dit magische molecuul heeft bijna ongelooflijke eigenschappen, het wordt daarom ook wel eens een wondermiddel genoemd. Het helpt bloedvaten openen en bloed transporteren, waardoor zuurstof op de benodigde plaatsen kan komen. Kankers krijgen daardoor geen kans om te ontstaan of verder te groeien, omdat die zoals we zagen, een zuurstofarme omgeving nodig hebben. Ook bacteriën en virussen krijgen weinig kans als je voldoende stikstof oxide in je lichaam hebt, zo tonen onderzoeken aan. Het helpt niet alleen virussen voorkomen als het voldoende in de luchtwegen aanwezig is (lees: als je door je neus ademt). Het helpt ons immuunsysteem ook om virale infecties en andere ongewenste indringers te bevechten. Op dit moment lopen er tientallen onderzoeken om aan te tonen wat het tegen Covid 19 kan doen. In het verleden werden met stikstof oxide al succesvol andere (SARS) virussen verslagen. (Åkerström et al,. 2020)

Met Aum meidtatie jouw eigen wondermolecuul aanmaken

Laten we niet wachten op de uitslagen van de onderzoeken, maar zelf ons wondermolecuul aanmaken. Hoe?

1. Adem zoveel mogelijk door je neus; adem rustig en diep.

In de online ademcursus die ik geef adviseer ik om 4 seconden in door je neus te ademen, en dan 6 tot 8 seconden uit. Je laat daarbij eerst de belangrijkste ademspier, je diafragma (middenrif) zakken. Dat voelt alsof je je buik vult met lucht (in werkelijkheid komt er natuurlijk geen lucht in je buik). Daarna vul je de rest van je longen, je ademt dus van beneden naar boven, door je neus. Hierdoor komt de zuurstof en de stikstof oxide diep ik je bloed terecht en kan naar alle cellen in je lichaam worden getransporteerd. Doordat je langzaam ademt, activeer je het parasympatisch deel van je zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat je minder spanning en stress ervaart. Dit is verreweg de beste gewoonte die je aan kan leren en zorgt ervoor dat je tot hoge leeftijd gezond kan blijven.

2. Hummen; Doe dagelijks de Aum-meditatie of een andere vorm van klank maken met je mond dicht.

Hierdoor maak je een enorme boost van stikstof oxide aan, tot wel 15 keer zoveel. Je kunt er een gewoonte van maken om dit voor het slapen te doen. Het is een weldaad voor je hart, omdat je bloedvaten en aderen wijder worden, je bloeddruk omlaag gaat en het hart tot rust komt. Hierdoor kom je in een veel diepere slaap en geef je je lichaam de kans op een heilzame slaap.

3. Bewegen; bevorder jouw stikstof oxide productie

Als je sport gaat je bloed sneller door je aderen stromen. Vanuit die frictie met de wanden komt de productie van stikstof oxide op gang. Hoe meer je beweegt, hoe meer stikstof oxide je lichaam produceert. Wat misschien nog wel belangrijker is dan bewegen, is hoe je ademt tijdens het bewegen. Ik kan het als ademcoach niet genoeg benadrukken: adem altijd door je neus. Je neus filtert bacteriën, warmt de lucht op en de lucht komt als je door je neus ademt veel dieper in je longen en daarmee diep in je cellen. Als je beweegt of sport, kies dan een tempo of type beweging waarbij je door je neus kan blijven ademen.

4. Voeding; Kies voeding die rijk is aan nitraten

(deze worden door het lichaam omgezet in stikstof oxide). Het idee dat nitraten kwalijk zouden zijn voor ons lichaam is al jaren geleden ontkracht. De top 3 van groenten die rijk aan nitraat zijn: 1. Bieten, 2. knoflook, 3. spinazie.

Noten en zaden zijn ook uitstekende bronnen, net als citrusvruchten. En als toetje dan (met mate!) een stukje watermeloen en donkere pure 90+% chocolade.

Lars Faber 

Onze online programma’s De Ongelooflijke Immuunboost en AdemHeling gaan dieper in op de onderwerpen: De juiste voeding, ademhaling en holistische gezondheid.

Over auteur & ademcoach opleider: Lars Faber

Meer over lars faber >

Gerelateerde Blogs

Human Design
Geschreven door:Lars Faber

Human Design (HD) – informatie & video podcast

Holistische Gezondheid
Geschreven door:Lars Faber

Holistische Gezondheid: Het Verbinden van het Lichaam, de Geest en de Ziel

Geschreven door:Lars Faber

Ademcoaching: De Kracht van Ademwerk & bewust ademhalen

Ademwerk

Ademcoach opleiding

Ademcursus

Terug naar de bron; ademhaling als healing inzetten.

Codependency

Jeugdtrauma en de codependency-reacties daarop uitgelegd - Lars Faber

Verlatings- en Bindingsangst video afbeelding

Door de Donkerste Nacht van de Ziel

Nee zeggen en grenzen stellen

Waarom kun je geen nee zeggen? Leer je grenzen kennen en houden.

Direct toegang tot: