Immuunsysteem boosten met 7 gezondheidstips om weerstand te verhogen

Winter is coming
Zo voorkom je een lage weerstand en boost je jouw immuunsysteem in no time!

Geschreven door: Lars Faber
Onderwerpen: Covid, kanker, helen, AUM, Meditatie
Datum: 23-08-2021

Het effect van (te) weinig zonlicht op ons immuunsysteem

De dagen worden korten. We krijgen minder zonlicht op onze huid en zijn minder lang buiten. Velen van ons hebben een vitamine D tekort (inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat het merendeel van de mensen die met de C-ziekte op de IC’s belanden een tekort hebben aan vitamine D. Daarnaast heeft 78% van hen overgewicht). Hoog tijd om massaal ons overgewicht te verminderen en ons immuunsysteem ijzersterk te maken! De allerbelangrijkste en meest voordehand liggende tip die ik je kan geven: neem extra vitamine D (druppels) zodra de dagen korter worden. (Hou je aan de aanbevolen hoeveelheid die op het flesje staat, omdat je anders nierstenen kunt bevorderen).

Door je neus ademen verbetert zuurstoftransport en weerstand

Ten tweede: adem door je neus. Veel mensen ademen door hun mond, maar dat is niet aan te raden (tenzij je ademwerk middels de verbonden ademhaling doet!). Als je door je neus ademt, komt er stikstofoxide in je bloed (ja inderdaad, datzelfde stofje dat uit de uitlaat van een auto komt). Deze stof is essentieel om zuurstof tot diep in je cellen te transporteren. Daarnaast begint het immuunsysteem in je neus; hier hou je ziekte en bacteriën die er niet thuishoren tegen bij de voordeur en maakt ze onschadelijk. Adem dus zoveel mogelijk door je neus.

Broccoli en Paddenstoelen boosten het immuunsysteem

Als je je immuunsysteem in korte tijd wilt boosten (tot wel 20x zo sterk maken in het tegenhouden van ziekte aan de voordeur), eet dan lekker veel broccoli en paddenstoelen. Ze komen als paddenstoelen uit de grond… Laten we bij de paddenstoelen beginnen. Daarin zit een stof genaamd beta-glucaan, die de natuurlijke antilichamen in je neus versterkt, waarmee je het vocht in je neus aanmaakt als je verkouden bent. De natuur verzorgt ons in het juiste jaargetijde preciés met wat we nodig hebben, ze komen... als paddenstoelen uit de grond in de herfst.

TIP: Gooi de steeltjes niet weg, die zijn twee keer zo potent als de hoed!

Door regelmatig paddenstoelen te eten, versterk je jouw immuunsysteem bij de poort (je neus), waar het bacteriën en ziekten onschadelijk kan maken. Volgens een recent onderzoek kan dat prima met A. Bisporus, ook wel beter bekend als de champignon. Maar er zijn ook talloze andere soorten die heilzaam zijn. Hoe meer paddenstoelen je aan je menu toevoegt, hoe sterker je immuunsysteem in de eerste lijn van verdediging wordt.

Ons immuunsysteem is dol op Broccoli!

Dan de tweede superbooster voor je Immuunsysteem: niemand minder dan broccoli. Ook hier geldt: in de steel zit veel meer van de werkzame stof (sulforafaan), dus gooi die niet weg! Er zijn honderden zo niet duizenden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar deze superfood, met zijn heilzame werking op allerlei ziekten variërend van infecties tot kanker. Broccoli hoort niet voor niets tot ons standaard Immuunboost eten! Als je écht een enorme boost wilt hebben voor je Immuunsysteem, koop dan de broccoli-sprouts (de jonge spruiten) en doe ze door je salade of smoothie. Deze spruiten zijn 100 keer zo potent als de groente zelf (als ze uitgroeit tot volledige broccoli, dan verspreid de sulforafaan door de hele groente).

Visolie, levertraan, omega-3 verhoogt de (mentale) weerstand

Een andere stof die je in de winter goed kan gebruiken is Omega 3, ook wel visolie of levertraan. Oma’s van weleer stopten ons in het najaar dagelijks een lepel levertraan in onze mond en niet voor niets: deze stof is essentieel voor onze gezondheid. Als je een beetje op mij lijkt en gevoelig bent voor winterdepressie, slik dan meer dan 1000 mg Omega 3 (EPA). Naar deze dosering is wetenschappelijk onderzoek gedaan; het heeft dezelfde werking als een antidepressiva zoals Prozac. Zoek visolie van goede kwaliteit, en kijk vooral naar de hoeveelheid EPA (>1000mg per dag). Als je daarnaast vitamine C, B (complex) en Zinc bijslikt zit je goed deze winter en geef je je lichaam wat het nodigt heeft om op eigen kracht ijzersterk en gezond te worden en te blijven.

Immuunboosten & afvallen met Intermittend fasting

Als laatste, als je buikvet wil verliezen (de bron van laaggradige ontstekingen) en kilo’s kwijt wil raken: verdiep je dan in intermittent fasting. Sla gerust het ontbijt over en eet dan een rijke lunch, zoals een salade of maaltijdsoep. Zorg dat je niet teveel complexe koolhydraten, brood(jes) en suikers binnenkrijgt. Door later op de dag te eten, ga je je eigen vetten verbranden, precies zoals de natuur dat bedoeld heeft. Anders blijf je hamsteren en blijft je lichaam hongeren naar suikers. Dat wat het teveel heeft… wordt opgeslagen als vet. Daarnaast zorgt intermittend fasting (onderbroken vasten) ervoor dat je lichaam in rust en herstel modus komt, waarin het lichaam tot op cel niveau wordt hersteld!

Eet weer als onze voor-voorvaderen, zoals we 250.000 jaar gegeten hebben; begin later op de dag. Onze voorvaderen konden ook niet naar de ijskast lopen en een kom muesli pakken. Die gingen eerst jagen of verzamelen en dan pas eten. Al je het écht goed wilt doen, sta je ’s morgens lekker vroeg op, ga je een uur wandelen of fietsen en ga je dan pas eind van de ochtend eten.

Ik doe dit nu een jaar en ben met gemak 17 kilo kwijtgeraakt, naast een enorme lijst voorheen chronische kwalen. Dat gun ik iedereen, daarom deel ik deze kennis, ervaring en informatie. Doe er je voordeel mee en wordt weer kerngezond!

Lars Faber 

Onze online programma's De Ongelooflijke Immuunboost en AdemHeling gaan dieper in op de onderwerpen: De juiste voeding, ademhaling en holistische gezondheid.

Bekijk het aanbod  

Lars Faber - Ademcoach

 

Lars Faber

Lars Faber is opleider en schrijver. Oprichter van The Breathwork Coach en (mede) oprichter van De Gewijde Reis. Op www.thebreathworkcoach.com vind je meer informatie en kun je de 21-daagse ademcursus en AUM-meditatie vinden. Daarnaast begeleid Lars De Ongelooflijke Immuunboost, een programma waarmee je kerngezond, slanker en fitter wordt. Email: info@thebreathworkcoach.com 

Genoemde producten
Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19885842/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804255/
Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro and Ferid Murad (Nobelprijs 1998) Nitric oxide as a signalling molecule in the cardiovascular system

Hartstichting Nederland