Hoe een narcistische vader hechtingsproblematiek veroorzaakt

Hier duiken we diep in de wereld van hechtingsproblematiek veroorzaakt door een narcistische vader. Dit blog biedt een uitgebreide verkenning van hoe een narcistische vader zijn stempel drukt op het leven van zijn kinderen, van schuldgevoelens en negatieve kernovertuigingen tot verschillende verdedigingsmechanismen en hechtingsstijlen. We bespreken niet alleen de symptomen en gevolgen, maar bieden ook concrete oplossingen en methoden om deze wonden te helen. Door het herkennen, erkennen en doorwerken van deze diepgewortelde problemen kun je de weg vinden naar een gezond en vervuld leven.

In dit artikel: Youtube video, Spotify luister link, Artikel PDF download

Inhoudsopgave

Opgroeien met een narcistische vader kan diepe wonden achterlaten die je hele leven beïnvloeden. Deze vaderwond leidt vaak tot hechtingsproblematiek, wat je relaties en zelfbeeld ernstig kan verstoren. In dit blog deel ik mijn persoonlijke ervaringen en inzichten over de kenmerken van een narcistische vader, de gevolgen hiervan en hoe je kunt beginnen met het helen van deze wonden.

Narcistische vader en schuldgevoel

Een narcistische vader is voornamelijk gericht op zijn eigen behoeften en verlangens en negeert vaak de gevoelens en behoeften van zijn kinderen. Dit leidt tot een gebrek aan empathie en het gevoel van onbelangrijkheid bij het kind. Narcistische vaders gebruiken vaak manipulatie en emotionele chantage om hun zin te krijgen, wat bij het kind schuldgevoelens opwekt.

Kenmerken van een narcistische vader:

 • Gebrek aan empathie
 • Manipulatie en emotionele chantage
 • Gericht op eigen behoeften
 • Verlangen naar bewondering en bevestiging

De con narcist

Een con narcist is vaak verborgen en manipuleert door middel van schuldgevoelens en slachtofferschap. Voorbeelden hiervan zijn ouders die altijd de slachtofferrol aannemen en daardoor de gevoelens en behoeften van hun kinderen negeren. Deze vorm van narcisme is subtiel maar destructief, omdat het kind zich voortdurend schuldig voelt en verantwoordelijk voor het welzijn van de ouder.

Kenmerken van de con narcist:

 • Manipulatie door schuldgevoelens
 • Slachtofferrol aannemen
 • Negeert de behoeften van het kind

Empathie: omgaan met een narcistische vader

Een narcistische ouder toont weinig empathie, wat betekent dat kinderen vaak niet het gevoel hebben dat hun emoties en ervaringen er toe doen. Dit gebrek aan empathie kan leiden tot problemen met emotionele expressie en zelfzorg. Het gebrek aan empathie van mijn vader gaf me het gevoel dat mijn emoties er niet toe deden, wat leidde tot een diepe emotionele leegte.

Kernovertuigingen door een narcistische vader

Negatieve kernovertuigingen zijn diepgewortelde ideeën over jezelf die vaak voortkomen uit je jeugd. Voorbeelden zoals “ik ben niet goed genoeg” en “mijn gevoelens zijn niet belangrijk” kunnen je hele leven beïnvloeden en zijn moeilijk te veranderen zonder bewust therapie werk. Het herkennen en erkennen van deze kernovertuigingen is de eerste stap naar verandering.

Voorbeelden van negatieve kernovertuigingen:

 • Ik ben niet goed genoeg
 • Mijn gevoelens zijn niet belangrijk
 • Ik moet anderen pleasen om liefde te verdienen

Dynamiek tussen broers en zussen

De dynamiek tussen broers en zussen in een gezin met een narcistische ouder kan zeer complex zijn. Er kan sprake zijn van rivaliteit, jaloezie en het voortdurend vechten om de aandacht en goedkeuring van de ouder. Deze dynamieken kunnen leiden tot langdurige spanningen en conflicten binnen de familie.

Kenmerken van de dynamiek tussen broers en zussen:

 • Rivaliteit en jaloezie
 • Vecht om aandacht en goedkeuring
 • Langdurige spanningen en conflicten

Het gouden kind

Het gouden kind is vaak het verlengstuk van de narcistische ouder. Deze kinderen krijgen veel aandacht en lof zolang ze voldoen aan de verwachtingen van de ouder. Later kunnen deze kinderen perfectionistisch en prestatiegericht worden, altijd op zoek naar externe bevestiging. 

Kenmerken van het gouden kind:

 • Voldoen aan de verwachtingen van de ouder
 • Zoeken naar externe bevestiging
 • Perfectionistisch gedrag

Het zwarte schaap

Het zwarte schaap is het kind dat nooit iets goed kan doen in de ogen van de narcistische ouder. Deze kinderen krijgen vaak de schuld van problemen en worden constant bekritiseerd. Later kunnen ze zich waardeloos voelen en moeite hebben met zelfvertrouwen. Deze kinderen worden constant neergehaald, wat hun zelfbeeld blijvend kan beschadigen.

Kenmerken van het zwarte schaap:

 • Constant bekritiseerd worden
 • Gevoel van waardeloosheid
 • Problemen met zelfvertrouwen

Het onzichtbare kind

Het onzichtbare kind trekt zich terug en probeert zo min mogelijk op te vallen om conflicten te vermijden. Later kunnen deze kinderen moeite hebben met zelfexpressie en het aangeven van hun grenzen. Deze kinderen leven vaak in de schaduw en dit kan hen belemmeren in hun volwassen leven.

Kenmerken van het onzichtbare kind:

 • Trekt zich terug
 • Vermijdt conflicten
 • Moeite met zelfexpressie en grenzen aangeven

Het artikel gaat hieronder verder.

Dit artikel over een narcistische vader liever op een ander moment lezen?

Heb je geen tijd of zin om nu een half uur te zitten lezen dan kan ik het artikel in PDF naar je toe sturen als je wilt.

PDF van dit artikel ontvangen

Bekijk je liever de YouTube video?

Of luisteren via Spotify?

Empathische imprint

Kinderen met een empathische imprint zijn vaak zeer gevoelig en afgestemd op de emoties van anderen. Ze kunnen echter moeite hebben met het aangeven van hun eigen behoeften en grenzen. Deze kinderen leren om hun eigen behoeften te negeren ten gunste van anderen.

Wat kun je doen om de impact van een narcistische vader op hechtingsproblematiek te herstellen?

Het genezingsproces begint met het stoppen, erkennen, herkennen en rouwen. Dit betekent dat je stopt met het negeren van je gevoelens, erkent wat je hebt meegemaakt, herkent hoe dit je beïnvloedt en rouwt om de pijn die je hebt ervaren. Het doorlopen van deze stappen is belangrijk om werkelijk te kunnen helen.

Stappen naar genezing:

 1. Stoppen met het negeren van je gevoelens
 2. Erkennen wat je hebt meegemaakt
 3. Herkennen hoe dit je beïnvloedt
 4. Rouwen om de pijn en het verdriet

Claim je geboorterecht

Iedereen heeft het recht om gezien, gehoord en geliefd te worden. Dit geboorterecht wordt vaak ontkend door een narcistische ouder, wat leidt tot diepe gevoelens van minderwaardigheid. Ik moedig je aan om je geboorterecht te claimen en te erkennen dat je waardevol bent en het recht hebt om je eigen emoties en behoeften serieus te nemen. Dit is een belangrijke stap in het helingsproces.

Hoe ademwerk helpt bij hechtingsproblematiek en vaderwond

Ademwerk kan een krachtige methode zijn om diepe emotionele wonden te helen. Door gericht ademhalen kun je opgeslagen emoties loslaten en je lichaam helpen om trauma te verwerken. Het is belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een ervaren coach of therapeut.

Verschillende methoden om te werken aan de wonden die zijn veroorzaakt door een narcistische ouder:

Voice dialogue

Voice dialogue is een techniek waarbij je in gesprek gaat met verschillende delen van jezelf om inzicht te krijgen in je innerlijke dynamieken.

Family systems therapy

Family systems therapy richt zich op de gezinsdynamiek en hoe deze je huidige gedrag en emoties beïnvloedt.

Somatisch werk

Somatisch werk richt zich op het lichaam om trauma te verwerken en je weer in contact te brengen met je gevoelens.

Own je verhaal, anders achtervolgt het je

“If you don’t own your story, your story owns you.” Dit betekent dat als je je verleden niet erkent en aanpakt, het je blijft achtervolgen en je leven blijft beïnvloeden. Het is van belang om je verhaal te accepteren en te integreren om verder te kunnen groeien.

Verdedigingsmechanisme

Verdedigingsmechanismen zoals vechten, vluchten, bevriezen of behagen ontstaan vaak als reactie op de narcistische ouder. Deze mechanismen helpen kinderen om te overleven in een onveilige omgeving, maar kunnen later in het leven problematisch worden. Deze mechanismen ontwikkelen zich om te overleven en kunnen je volwassen relaties beïnvloeden.

Typen verdedigingsmechanismen:

 • Vechten
 • Vluchten
 • Bevriezen
 • Behagen

Innerlijk ouderschap: jezelf helen na een narcistische vader

Innerlijk ouderschap houdt in dat je leert om voor jezelf te zorgen op een manier die je misschien nooit hebt geleerd. Dit betekent dat je jezelf de liefde, zorg en aandacht geeft die je als kind hebt gemist. Het ontwikkelen van innerlijk ouderschap is essentieel om te helen.

Somatisch werken: heling na een jeugd met een narcistische vader

Somatisch werken richt zich op het lichaam en hoe trauma daarin wordt opgeslagen. Door lichaamsgerichte therapieën kun je leren om deze trauma’s los te laten en weer in contact te komen met je gevoelens. Somatisch werken heeft mij geholpen om diepgewortelde trauma’s te verwerken.

Lichaamsgericht werken

Lichaamsgerichte therapieën zoals ademwerk, yoga en somatische therapie kunnen helpen om trauma’s te verwerken en je weer in contact te brengen met je lichaam. Het is belangrijk om met het lichaam te werken om emotionele wonden te helen.


De impact van een narcistische vader op je zelfbeeld en wat je eraan kan doen

Om je niet te laten beïnvloeden door de meningen van anderen, is het belangrijk om je eigen waarde te erkennen en jezelf te accepteren zoals je bent. Ik voelde me vaak een bedrieger, een gevoel dat voortkomt uit het imposter syndroom. Dit imposter syndroom is een direct gevolg van het opgroeien met een narcistische vader. Ondanks mijn kennis en ervaring, bleef ik het gevoel houden dat ik niet goed genoeg was en dat anderen mij als een bedrieger zouden ontmaskeren. Door deze gevoelens van onzekerheid en bedrog te erkennen en openlijk te delen, kon ik beginnen met het loslaten van deze negatieve kernovertuigingen. Dit proces hielp me om mezelf te accepteren zoals ik ben en te beseffen dat mijn eigenwaarde niet afhangt van de goedkeuring van anderen.

Bindingsangst als gevolg van een narcistische vader

Bindingsangst is een veelvoorkomend probleem bij mensen met een narcistische ouder. Deze angst ontstaat doordat liefde onvoorspelbaar en onbetrouwbaar was in hun jeugd. Het is belangrijk om te werken aan het opbouwen van veilige en betrouwbare relaties om deze angst te overwinnen.

Helper holic

Een helper holic is iemand die zijn eigen behoeften negeert en zich volledig richt op het behagen en helpen van anderen. Dit gedrag kan voortkomen uit de behoefte aan goedkeuring en liefde die ze als kind niet hebben gekregen. Deze neiging ontwikkelde ikzelf en heb geleerd om beter voor mezelf te zorgen.

Conclusie

Het begrijpen van de impact van een narcistische vader en de bijbehorende hechtingsproblematiek is de eerste stap naar genezing. Door te herkennen wat je hebt meegemaakt, te erkennen hoe dit je heeft beïnvloed, en door actief te werken aan je herstel, kun je beginnen met het helen van de wonden die deze ervaringen hebben veroorzaakt. Je hebt het recht om geliefd en gewaardeerd te worden. Claim dat recht en werk aan jezelf met liefde en compassie.

Dankjewel voor het lezen van mijn verhaal. Ik hoop dat je er waardevolle inzichten uit hebt gehaald en dat het je helpt op jouw pad naar heling en zelfontdekking. Vergeet niet dat je niet alleen bent en dat er altijd manieren zijn om te helen en te groeien.

Lees ook ons artikel over Afwezige vader

Al meer dan 17000 abonnees op ons (reclamevrije) Youtube account!

Op ons Youtube kanaal vindt je meer dan honderd video’s op het gebied van zelfontwikkeling, innerlijk kind werk, kind trauma’s, codependency en narcisme.’

Lars Faber

Over auteur & ademcoach opleider: Lars Faber

Meer over lars faber >

Direct toegang tot:

Hoe een narcistische vader hechtingsproblematiek veroorzaakt - als PDF ontvangen