Terug naar de bron; ademhaling als healing inzetten.

Er bestaat een geneesmiddel dat niet te koop is, maar krachtiger is dan de meeste geneesmiddelen die in omloop zijn. Het is niets meer dan simpelweg onze ademhaling. Waarom zegt je huisarts niet hoe het met jouw ademwerk staat? Dat antwoord kun je zelf wel raden... In dit artikel neem ik je mee in de ontwikkeling van ademwerk en refereer ik naar diverse studies en ervaringen, waarin de kracht van de ademhaling wordt beschreven.

Hoe we ademhaling als helende kracht inzetten?… Om die vraag te beantwoorden neem ik je mee in dit artikel, waarin ik het ga hebben over ademwerk en refereer naar diverse onderzoeken, en verhalen die de kracht van ademwerk laten zien.

Als je naar een Native stamoudste om raad gaat, of naar een medicijnman voor healing, dan is de kans groot dat je met een en hetzelfde advies naar buiten gaat. ‘Je bent de connectie met Spirit kwijt. Herstel die.’ (o.a. door ademhaling in te zetten, daarover straks meer) Het was het advies dat ik van de negentig jarige Don Ramon kreeg toen ik hem in zijn glazige ogen keek en hem vroeg hoe ik mij van een bepaalde donkere energie kon bevrijden. Deze bejaarde sjamaan was ongelooflijk vitaal! Don Ramon liep kwiek en monter 15 kilometer op een dag, hoog in de Andes, en zijn hulpsjamaan van in de dertig vertelde dat hij de krasse oude baas nauwelijks bij kon benen.

Don Toño – een Maraákame, (healer) uit de Wirakuriwoestijn in Mexico – vertelde mij iets vergelijkbaars. Hij was een rondreizend sjamaan die dorp na dorp afging en met zijn Peyote- ceremonies het dorp in een collectieve ‘gekte’ bracht. In die gekte werden álle verborgen thema’s van de dorpsgenoten uitgewerkt waarna ze bevrijd waren, hun connectie met Spirit herstelden en in vrede verder konden.

Hoe schrijnend is het contrast met hoe wij in het westen omgaan met onze psychische gezondheid. Allereerst is er geen ‘onze’. In het westen wordt alles individueel aangepakt; we leven overwegend niet meer in tribes (communities). Als je bij een dokter of psychiater komt met een geestesaandoening zoals angst of depressie is het beste wat hij kan doen: rust aan bieden of een medicijn dat op zijn best de symptomen een tijdje onderdrukt. Medici zijn in de greep van de farmacie en niet opgeleid om de onderliggende oorzaken bloot te leggen en aan te pakken. Laat staan om de connectie met Spirit of Bron te herstellen. En zo zijn we collectief dwalende.

In connectie met de bron

Die connectie met de Bron raken we vaak al vroeg in onze jeugd kwijt, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt dat we niet kunnen verwerken. Zoals ongewild de dochter van de Sheriff zwanger maken… Het gebeurde een 14 jarige jongen, die we om privacy-redenen ‘Johny’ zullen noemen. Denk je eens in wat er met dit jonge ventje gebeurde: hij haalde zich de hoon van het dorp op zijn hals. Zijn vriendinnetje wilde niet meer met hem spreken. Johny werd persona non grada. Hij werd zwaar depressief en wilde niet meer leven. Johny werd opgenomen in een kliniek omdat hij zelfmoord wilde plegen. Gelukkig kwam hij bij psychiater Dr. Eyerman terecht, die hem niet onder de medicijnen wegstopte, maar die hem een unieke krachtige methode aanbood om zijn leed, zijn diepe schaamte- en schuldgevoelens en als gevolg daarvan depressie, te helpen transformeren. In de sessie herstelde hij het contact met de Bron, wat hij beschreef als ‘Ik werd puur bewustzijn.’ Daar ontmoette hij Christus, Shiva en Boeddha. En mocht al gauw weer naar huis, waarna hij verlost bleek van zijn suïcidale neiging en depressie.

Dr. James Eyerman zou met meer dan 11.000 psychiatrisch patiënten werken waarvan hij er velen wist te genezen. Later zal ik beschrijven hoe hij dat op miraculeuze wijze voor elkaar kreeg. Eyerman: “Wanneer je erover nadenkt, is de westerse industriële beschaving de enige groep in de hele menselijk geschiedenis die ongewone vormen van bewustzijn niet hoogacht, daar geen waardering voor heeft en ze niet wil begrijpen. In plaats daarvan pathologiseren we ze, we verdoven ze met kalmeringsmiddelen. Dit werkt op de manier van een wondpleister, als een lapmiddel, maar het pakt het hoofdprobleem niet aan en leidt op de lange duur alleen maar tot meer psychologische problemen.”

Toen ik Eyerman’s rapport las was ik meteen in opperste staat van opwinding. Deze psychiater rapporteerde dat 82% van zijn cliënten een transpersoonlijke ervaring had gehad, ofwel: de connectie met de Bron hadden hersteld! Hier ontmoeten de westerse wetenschap en de wijsheid van de oervolkeren elkaar.

Deze wonderbaarlijke methode was… de ademhaling

Wat voor wonderbaarlijke methode gebruikte deze dappere psychiater, die de alles beperkende psychiatrische protocollen aan de kant schoof en ontelbare mensen genas van geestesziekten waar ze naar westerse maatstaven voor altijd mee behept zouden zijn? Hij gebruikte een medicijn dat gratis en onbeperkt voorhanden is: onze ademhaling… Ademwerk om precies te zijn.

Hij creëerde eenzelfde soort chaotische setting als de sjamanen waarin de collectieve gekte werd nagebootst, waarin iedereen zich even helemaal kon verliezen en over kon geven aan wat er in de diepte wérkelijk leeft. Onze schaduw, zoals Dr. Carl Jung die zou noemen. We blijven ons leven lang achtervolgd worden door deze schaduw, of zoals ontwikkelingspsychologen dat noemen: je blijft gevangen in de (vroege) levensfase waarin je verwond bent geraakt. Zo blijven we de verkeerde mensen aantrekken, kiezen we werk dat niet bij ons past waar we depressief en burned out van raken en worden we ziek. Of zoals Jung zegt: de schaduw die niet geïntegreerd wordt blijft in ons leven opdoemen als noodlot. Met andere woorden: we blijven mensen en situaties aantrekken die resoneren met onze pijnlijke diepe verwondingen. 

Het Law of Attraction-denken

Het Law of Attraction-denken is sinds de film The Secret ongelooflijk populair geworden: je hoeft het maar te denken, te visualiseren en te voelen en het wordt ‘poef’ in je leven gemanifesteerd. De echte wet van aantrekking regeert echter in de diepte, waarbij zij noodlot genereert in je leven. ‘Wat een doomdenken’, zou je kunnen denken, maar wacht even met oordelen. Dit hoort zo. Het Universum en haar Spirit is ongelooflijk intelligent. Dat zogenaamde ‘noodlot’ is er niet om roet in het eten te gooien! Het is er om je te helpen groeien. Om je een subtiel (als je je auto in de prak rijdt) of heftig signaal (bij ernstige ziekte, echtscheiding of andere enorm impactvolle gebeurtenissen) via een wake up call te herinneren aan dat je ergens in ontwikkeling als mens bent blijven steken. Dat je de connectie met de Bron (of met God, Spirit of hoe jij ‘Dat Wat Groter Is’ persoonlijk ook noemt) kwijt bent en die verbinding mag herstellen.

Hoe doe je dat? Allereerst door niet langer de symptomen af te dekken. Pak je verantwoordelijkheid voor jouw geestelijke- en lichamelijke welzijn. Maak de sjamaan in jezelf wakker. Verdiep je in de methoden die onze voor-voorouders vér voor de Industriële Revolutie met groot succes gebruikten en zoek hedendaagse healers die hierin gespecialiseerd zijn.

Je kunt dan denken aan een Vision Quest, waarbij je net als de Natives een aantal dagen zonder eten of drinken en al helemaal zonder social media op een verlaten berg- of heuveltop wordt gedropt. Of een soulsearch via een van de medicijnplanten als Ayahuasca, Huachuma of Magische Truffels. Je kunt zoals de boeddhistische monniken een dag of 10 het totale donker in. Een langere periode vasten is ook ongelooflijk krachtig. 

Mijn persoonlijke favoriet is momenteel intens emotioneel ademwerk, in de vorm die Dr. Eyerman met zijn patiënten beoefende. Het heeft mij persoonlijk ongelooflijk veel gebracht en net als bij Johny, van een diepgewortelde depressie verlost. Ik ben er zó door gefascineerd dat ik nu jaarlijks 60 mensen opleid tot Ademcoach. Zelf onderga ik ook nog zeer regelmatig ademsessies, gewoon omdat het zo ongelooflijk veel goeds brengt.

Onze online programma’s De Ongelooflijke Immuunboost en de online ademcursus gaan dieper in op de onderwerpen: vasten en de impact van de juiste ademhaling.  

Hoe kan de ademhaling zo effectief zijn?

Ademwerk – mits goed gefaciliteerd en met de juiste ademhaling technieken – gaat zo diep omdat het de meest rauwe emoties los kan maken. Rond ons hart vormen zich lagen van wrok (bevroren boosheid), haat en verdriet. In de diepte van het buikgebied loeren oer-angsten die ons bang maken en ons weerhouden om voluit te leven. Dan hebben we nog onze seksualiteit, onze kernenergie. Als de beschermlagen rond ons hart- en buikgebied niet bevrijd zijn, blijft de seksualiteit meestal ook achter slot en grendel of wordt als pijnlijk of van een afstandje ervaren.

Wanneer we met intens ademwerk en (specifieke ademhaling) met elkaar de diepte ingaan, zoals de dorpen waar Don Toño over sprak, als je permissie krijgt om even hélemaal de gekte in te gaan, dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Doordat we onszelf de vrije teugel geven en de permissie krijgen om even helemaal los te gaan, gaan we onbedaarlijk verkrampen, schudden, schreeuwen en huilen. We gaan keihard lachen, spontaan dansen en ons lichaam wringt zich in allerlei bochten. We worden doodsbang, want de cementlaag die we over onze verwondingen hebben gestort begint op te lossen. Maar we overwinnen die angst, die zich transformeert tot kracht en moed.

Daar waar we vast zijn komen te zitten in onze ontwikkeling, wat we onze ‘kernverwonding’ noemen, begint zich van alles te roeren. Dan kan zomaar alle emotionele en fysieke energie die daar gevangen zit in één grote (of in meerdere kleinere) emotionele ontlading loskomen. Dat is de kracht van ademhalen. Dat wat vaak al decennialang gevangen zit gaat door het goed inzetten van ademwerk weer stromen. Direct na die ervaring komt vaak de grote bevrijding. Of zoals de beroemde mysticus Jalāl ad-Dīn Rūmi zo treffend beschreef: The Wound is the Place where the Light enters. Via je persoonlijke unieke kernverwonding vind je het Licht (God, Bron, Spirit), zoals we in het waargebeurde verhaal (zie bronnen) van Johny zagen.

Was ademhaling de Grote Doorbraak in de psychiatrische wereld?

Je zou denken dat Eyerman’s ontdekkingen direct na zijn rapportage de medische wereld op zijn kop zouden zetten! Ga maar na: langdurig geesteszieke mensen genezen met iets zo eenvoudigs als versneld ademen (ademhaling techniek), wat gratis voorhanden is. Hoeveel ontelbare mensen zouden hier niet bij gebaat zijn? Het is daarnaast ook nog eens buitengewoon veilig: van de 11.000 klinisch begeleidde mensen waren er geen die bijwerkingen of complicaties hadden, noch onopgeloste negatieve consequenties.

Er was gedurende 12 jaar dat het onderzoek liep geen enkele rapportage van de medische staf over kwalijke gevolgen van de sessies. Maar niets van dit alles. De opzienbarende resultaten verdwenen ergens in een la om te verstoffen. Hoe kan dat!? We zouden dit toch van de daken moeten schreeuwen? Zoveel mensenlevens zijn hierbij gebaat. Het antwoord is simpel: er valt aan ademhaling niets te verdienen. Een genezen patiënt is een verloren patiënt, zo luidt het huidige credo in de medische wereld. Psychiatrische patiënten zijn een goudmijn, want ze zitten vast aan een cocktail van tientallen peperdure medicijnen per dag. No way dat deze industrie haar kip met gouden eieren slacht om mensen te genezen met iets eenvoudigs als versnelde ademhaling. Het is treurig maar helaas waar.

We hebben dus ons eigen pad te kiezen. Onze eigen verantwoordelijkheid te pakken en de autoriteit niet buiten onszelf te leggen.

Welk pad je ook kiest, kies een pad met hart, een pad dat bij jou past. Zolang je jezelf maar niet meer verdoofd, niet meer kleiner houdt dan je in werkelijkheid bent. Je bent bedoeld om te groeien en te schitteren. Soms moet je daarvoor even pas op de plaats maken. In retraite. Stekker eruit. Met je aandacht naar binnen en ademwerk inzetten (de juiste ademhaling). Ontdekken waar jij verwond bent geraakt en wat er nodig is om die delen te bevrijden zodat je niet meer bang hoeft te zijn voor jezelf. Zodat je de kracht ont-dekt om te worden wie je in potentie kan zijn. Zodat je jouw connectie met de Bron kunt herstellen en kunt voelen hoeveel hulp er is vanuit de spirituele wereld. Zeker in de huidige onzekere tijden is dat van onschatbare waarde. Veel moois op jouw pad. 

Lars Faber

Onze online programma’s De Ongelooflijke Immuunboost en de online ademcursus gaan dieper in op de onderwerpen: vasten en de impact van de juiste ademhaling. 

Lars Faber

Over auteur & ademcoach opleider: Lars Faber

Meer over lars faber >

Gerelateerde Blogs

Ademwerk

Ademcoach opleiding “The Wounded Healer”

Ademcursus

Terug naar de bron; ademhaling als healing inzetten.

Codependency

Jeugdtrauma en de codependency-reacties daarop uitgelegd - Lars Faber

Verlatings- en Bindingsangst video afbeelding

Door de Donkerste Nacht van de Ziel

Nee zeggen en grenzen stellen

Waarom kun je geen nee zeggen? Leer je grenzen kennen en houden.

Direct toegang tot: