Jeugdtrauma en de codependency-reacties daarop uitgelegd – Lars Faber

Voordat we het over codependency gaan hebben, is het belangrijk om te weten dat het geen label betreft en geen diagnose is. Het is puur en alleen voor kennis en dat je leert: hoe ben ik in de vroege jeugd verwond geraakt wat ben ik daarna gaan doen? Het is een model van bewustwording van zelf om over jezelf te gaan leren zodat je kan voorkomen dat je steeds te klappen uit onverwachte hoek krijgt. Schaduw boksen in het donker noemt Lars Faber het ook wel.

De kern van Codependency

Hoe word je codependent? Daar gaat deze video over. Naar de kern van Codependency.

In deze video komen patronen aan bod waar je zelf meestal nog niet bewust van bent of wel, maar je je wellicht voor schaamt of het wegstopt. Het begint allemaal met bewustwording. Middels een kaart (schatkaart van de ziel) laat Lars zien waar hij mee werkt en hoe het allemaal werkt. In het midden is de ziel getekend als een Ying en Yang teken. Lars gaat ervan uit dat we allemaal een mannelijk en een vrouwelijke deel in onszelf hebben.

Samensmelting

Een zaadje en een eitje zijn samengebracht om een mens te creëren. Ze smelten samen tot een. Daaraan weet je eigenlijk al dat we uit twee delen bestaan: te weten een mannelijk en een vrouwelijk deel. Je hebt een identiteit aangenomen maar je bestaat nog steeds uit mannelijk en vrouwelijk deel. In die eenheid komt een stukje bezieling voor. De ziel heeft 360 graden bewustzijn die alle kanten opgaan. Er is nog geen keuze gemaakt voor het mannelijke of vrouwelijke deel.

Het vrouwelijke deel

De kernbehoeften van het vrouwelijk is geborgenheid, veiligheid, intimiteit en hechting. Het verlangt om vastgehouden te worden, gevoed, gekalmeerd te worden en zoveel meer. Bij babies zie je het al, die hebben al behoefte aan rust, voeding, geborgenheid en meer. Het is het ontvankelijk deel dat naar binnen gaat.

De mannelijke kant

Het mannelijke deel gaat juist over de impulsen naar buiten. Dit deel zendt juist uit. Dus ook emoties die uitreiken naar buiten zoals huilen, krijsen of boos zijn.

Hiertoe hoort ook de 2e kernbehoefte: impulsen naar buiten. Dat zendt uit. Behoefte aan authenticiteit, aan jouw eigen uiting.

Als je als ouder goed genoeg bent om het vrouwelijke deel deze ontvankelijkheid  te geven dan wordt dit deel gerustgesteld wordt door mama. Dan krijgt de baby het vertrouwen, dan groei je dus in het vrouwelijke. Dan krijg je dus ook meer zelfvertrouwen. Die taal gaat via emoties.

Als alles goed genoeg gaat in het begin dan wordt de baby gerustgesteld en krijgt het zelfvertrouwen. Stel dat je daarin als baby niet voorzien wordt, dan krijg je reacties als dat je gaat huilen, boos worden, en uiteindelijk komt de energie van de angst naar boven dat er niemand komt om je gerust te stellen. Angst zorgt vervolgens weer voor contractie waardoor er bepaalde cellen op slot gaan. Dan krijg je een bevriezing als response.

Codependency is een natuurlijke reactie op een tekort aan steun, erkenning en onvoorwaardelijke liefde in je jeugd. Je krijgt dan de inprinting mee: liefde moet verdiend worden door aardig en lief te zijn, je op een bepaalde manier te gedragen, je klein te houden of jezelf onder druk te zetten.

4 Mogelijke responses

Daar krijg je 4 x de F voor, te weten:

  1. Fight
  2. Flight
  3. Freeze
  4. Fawn

Op deze responses zijn er 4 archetypes gebaseerd die te herleiden zijn naar je kindertijd.

4 Archetypes van codependency

Helperholic

Dit is het dienstbare type die altijd voor de ander klaarstaat en zichzelf wellicht wegcijfert. Conflicten worden vaak vermeden, je gaat je eigen grenzen over en je blijft vaak in ongezonde relaties hangen. Als je in je vroege jeugd niet genoeg gezien bent en je je emoties niet kon uiten en er niet genoeg steun was voor je mannelijke impulsen als boosheid, verdriet of uitreiking naar buiten toe, word je bang van binnen en dan ga je als peuter je al aanpassen.

Love addict

Dit is het type dat zich geliefd wil voelen. Het mannelijke deel wil bewondert worden. Dit gaat over gezien worden. Jezelf mooier maken. Aandacht willen hebben. Verlatingsangst zowel bindingsangst. Dit type trekt de aandacht, dat is een vluchtresponse. Daar zit weer angst onder. Een heel ingepakt systeem van angsten, boos, depressie en dat wil je niet voelen.

Control freak

Dit type heeft de houding ‘ik heb niemand meer nodig’ en ‘ik doe het allemaal wel zelf’. Ontstaat meestal rond de puberteit. Ultieme controle om veilig te zijn. Als dit archetype niet de controle kan krijgen, gaat het vechten. Jezelf groter maken, opblazen.

Victim

Dit is een response die ten diepste een freeze response heeft. Als de andere responses niet werken en je uit een chaotisch familie komt waarbij misschien wel geweld of  emotionele verwaarlozing aan te pas kwam, dan kan je deze instinctieve response gaan ontwikkelen, als de andere responses niet werken.

Een streep door de ziel

Als impulsen of behoeften niet ontvangen worden en emoties genegeerd, maar geblokkeerd dan gaat er een horizontale lijn/streep door de ziel heen, het Ying Yang. Als een soort deksel op je pijn. Boven de lijn van de codependency types komen ‘beschermertjes’ die zorgen ervoor dat je niet meer gaat uitreiken, maar aangepast gedrag gaat vertonen. Om de onveiligheid die je in de diepte ervaart onder de waterlinie zeg maar, onschadelijk te maken. Onder de lijn voel je dus de pijn die onafgemaakte zielsbewegingen.

Suikerverslaving

Een natuurarts liet mij inzien dat ik vroeger suiker ben gaan gebruiken als vervanging voor liefde. De lijn tussen wat ik in mijn diepte verstoten hebt, wordt tegengehouden door suiker. Suikergebruik is eigenlijk een doekje voor het bloeden. Suiker werkte voor mij eigenlijk als troost. Alle zielsbewegingen zowel mannelijk als vrouwelijk die behoefte hebben aan affectie, aanraking etc. Verslavingen zorgen ervoor dat de lijn hermetisch gesloten blijft. Als deze lijn openbreekt dan kun je alsnog je eigen individu worden, tot wasdom komen betekent het geheel worden van wie je bent.

Gerelateerde Codependency video's & podcasts bekijken?

Direct toegang tot: