Wat is codependency?
Mensen die ontdekken dat ze codependent zijn, merken dat vaak als eerste op in relaties, onder ander door een sterke verlatingsangst, de behoefte om nodig te zijn voor anderen, zichzelf op de laatste plaats stellen en anderen belangrijker maken dan zichzelf. In het gratis mini Ebook leggen we tot in detail uit welke kenmerken er allemaal zijn bij codependency.
Wat betekent 'codepentie' of 'codependency'?
Veel mensen schrijven ‘codepentie’ wanneer ze eigenlijk ‘codependency’ bedoelen.
Codependency betekent eenvoudig gesteld dat je voor jouw eigenwaarde afhankelijk bent van de waardering van anderen. ‘Dependentie’ komt van afhankelijkheid. En ‘co’ betekent onderling. Codependency is eigenlijk een Engels woord en we schrijven het dan ook gewoon in de originele vorm. Mensen met codependency hebben meestal niet zoveel eigenwaarde, zelfliefde en zelfvertrouwen, en zoeken dat bij iemand anders. Met een omweg krijgen ze dan de liefde en waardering die ze niet voor zichzelf voelen.
Wat zijn de codependency symptomen?
Mensen die ontdekken dat ze codependent zijn, merken dat vaak als eerste op in relaties, onder ander door een sterke verlatingsangst, de behoefte om nodig te zijn voor anderen, zichzelf op de laatste plaats stellen en anderen belangrijker maken dan zichzelf. In het gratis mini eBook leggen we tot in detail uit welke kenmerken er allemaal zijn bij codependency.
Kan ik codependency doorbreken?
Codependency kan zeker doorbroken worden. Het is een verslavingspatroon (dependentie) waarbij je vaak afhankelijk bent van de liefde en waardering van anderen. Je gaat je daardoor op een bepaalde manier gedragen (dit leggen we tot in detail uit in het gratis eBook). Het patroon doorbreken betekent dat je gaat ontdekken welk type codependent jezelf bent, je bewust wordt welk gedrag je daardoor bent gaan vertonen. Door met dat gedrag te stoppen kun je gaan ont-dekken wat jouw werkelijke gevoelens, behoeften en verlangens zijn en gaan zorgen dat die vervuld worden. Kort gezegd: je leert authentiek te worden en je eigenwaarde niet meer van de waardering van anderen af te laten hangen.
Kan een narcist codependent zijn?
Mensen met een codependency inprenting trekken vaak mensen aan met een narcistische persoonlijkheid. De codependent krijgt haar eigenwaarde door de waardering van anderen, door heel veel te geven. Iemand met een narcistische persoonlijkheid ontvangt graag de bewondering en liefde van de codependent. In sommige relaties wisselen beide van rol, en kan de codependent een narcistische persoonlijkheid ontwikkelen, en andersom. Het zijn beide strategieën om liefde en veiligheid te krijgen, op een manier die we in onze jeugd leerden. Een klassieke narcist (iemand die een klinische classificatie heeft) zal geen codependency vertonen, omdat hij zich niet in kan leven in de gevoelswereld van de ander (wat de codependent juist enorm goed kan). Maak dus vooral een onderscheid tussen narcistische eigenschappen of persoonlijkheid, die we allemaal in min of meerdere mate bezitten, en de officiële klinische persoonlijkheidsstoornis.
Hoe ziet een codependent eruit in relaties?
We krijgen veel vragen over hoe iemand met codependency in relaties tot anderen is. In de klassieke vorm van codependency is de codependent meestal iemand die zich klein maakt en dienstbaar, en trekt daardoor vaak mensen met een narcistische persoonlijkheid aan. Na jaren onderzoek en ontwikkeling hebben we moeten concluderen dat de werkelijkheid complexer is. Daarom hebben we codependency in 4 archetypen uitgewerkt. Ieder type trekt een ander type partner aan. Je kunt vast het gratis eBook downloaden om te ontdekken welk type jij het meeste bent. Wij werken ondertussen aan een boek waarin we alle relatiepatronen laten zien. We houden je op de hoogte van deze mooie ontwikkelingen!
Hoe herken je een codependent?
Je herkent mensen met een patroon van codependency vaak doordat ze heel aardig zijn, ongelooflijk warm en behulpzaam. Het zijn mensen die conflict vermijden en de ander vooropstellen. Ze maken hun eigen behoeften ondergeschikt aan die van anderen en komen zelf vaak pas op de laatste plaats. Vaak hebben ze ook nog een sterke drang tot controle en een flinke dosis zelfkritiek. Ontvangen is vaak heel lastig. Dit zijn maar wat oppervlakkige kenmerken, in ons gratis Ebook hebben we deze patronen veel gedetailleerder uitgewerkt.
Hoe word je codependent
Het zaadje voor codependency wordt vroeg in onze jeugd geplant. Als je uit een gezin komt waarin onvoorwaardelijke liefde, zorg en aandacht niet zo vanzelfsprekend was dan ga je gedrag ontwikkelen om tóch die voor jouw ontwikkeling zo noodzakelijke liefde en aandacht te krijgen. De gedragspatronen die je daaruit ontwikkelt, noemen we codependency. Je blijft die patronen in je volwassen leven herhalen, totdat je ze gaat zien en herkennen. In ons gratis eBook leggen we uit welke patronen er allemaal.
Is Codependency een persoonlijkheidsstoornis?
Nee, codependency is geen persoonlijkheidsstoornis, ook al kan dat voor sommigen wel zo voelen. Het is een overlevingsstrategie die je hebt ontwikkeld in je jeugd, en die je veiligheid, waardering en aandacht heeft opgeleverd. Je hebt daardoor geleerd dat de liefde voorwaardelijk is en dat je die moet verdienen. Je blijft die strategie herhalen omdat het zo bekend is voor je. Als je het patroon door gaat krijgen, kun je betere en gezondere strategieën ontwikkelen om je behoefte aan liefde, veiligheid en waardering vervuld te krijgen. In ons gratis Ebook leer je welke typen codependency er zijn.
Veel gestelde vragen over ademwerk
Lars Faber beantwoordt alle vragen over ademwerk (breathwork)
Ademwerk zoals het wordt onderwezen bij de Ademcoachopleiding The Wounded Healer onder leiding van Lars Faber werkt als volgt: de eerste fase is het verkennen van de thematiek, waarbij de client leert om geblokkeerde delen in het lichaam op te sporen doormiddel van de hier specifiek voor ontwikkelde methodieken. Ademcoach en client creëren samen een veilige setting waarin de client kan ontspannen en op onderzoek durft. Vaak zijn de geblokkeerde delen in ons door onszelf ongewenst. In een ademsessie kijk je of je je kunt openen voor deze kwetsbare en vaak gekwetste delen. Als het verborgen geblokkeerde deel is gevonden door middel van energetische en emotionele activatie en de client verder op onderzoek wil en durft te gaan, begint de ademsessie. Door Ademtechnieken zoals Verbonden of Chaotische ademhaling, verandert de zuurstofhuishouding en krijgen de delen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor controle (Neo Cortex), tijdelijk minder zuurstof. Hierdoor komt er energie en zuurstof beschikbaar voor de delen in ons die emotioneel verwond zijn geraakt (in de Limbische of Emotionele hersendelen). Het onderdrukte materiaal wat daar zit krijgt de ruimte, wat zich veelal uit in het ontladen van onderdrukte emoties (boosheid, angst, verdriet, maar ook lachen en gelukzaligheid). Het lichaam komt vaak in krampen terecht, en daarna schudden, waardoor de opgeslagen energie bevrijd wordt. Delen die vaak al tientallen jaren vast zitten worden op deze manier bevrijd, wat een nieuw niveau van welzijn oplevert, en waarbij de levensenergie die gevangen zat en onderdrukt werd weer beschikbaar komt.
In een ademsessie met een Ademcoach (zoals die zijn opgeleid in de Ademcoachopleiding The Wounded Healer door Lars Faber) leer je energetische en emotionele blokkaden in je lichaam te vinden en de pijn en opgeslagen emoties te bevrijden. Vaak zijn deze blokkaden al in de kindertijd ontstaan en blijven ze bij ons. Dat gebeurt onbewust, door je adem in te houden, of door hoog en oppervlakkig te ademen. Een Ademcoach helpt je om adem te brengen bij de geblokkeerde delen in onszelf en biedt de veiligheid, aanmoediging en support om de pijn die binnen in ons is opgeslagen, te bevrijden.
De meesten mensen in de westerse wereld ademen te oppervlakkig. Vaak liggen hier energetische en emotionele blokkaden aan ten grondslag. Door ademwerk te beoefenen kun je steeds dieper en voller ademen en krijgt je hele lichaam zuurstof, wat essentieel is voor je hele wezen. Daarnaast bevrijd je je met ademwerk van emotionele blokkaden, waardoor je steeds vrijer en vollediger jezelf kunt zijn.
Online zijn er talloze ademwerk oefeningen te vinden. Toch is het vaak veel beter om een ademwerk sessie met een Ademcoach te doen. Het ademwerk zelf leer je in een paar minuten, maar wat veel belangrijker is, is het localiseren van je energetische en emotionele blokkaden. Als je die niet activeert en je doet ademwerk, is de kans groot dat ze gesloten blijven. Een Ademcoach helpt je om deze gebieden in jezelf op een veilige manier toegankelijk te maken, zodat je met het ademwerk de vastzittende emoties kan bevrijden
Voordelen van het beoefenen van ademwerk zijn: meer energie, vrijer en vollediger jezelf kunnen en durven zijn, jezelf ontdoen van energetische en emotionele blokkaden en nieuwe kanten van jezelf leren kennen. Je wordt steeds bewuster van jezelf, je eigen potentie en je kwetsbare en krachtige kanten.
Holotropisch ademen is een woord dat opgeworpen is door een van de grondleggers van het ademwerk, Dr. Stanislav Grof. Het betekent letterlijk: de beweging naar heelheid. Door versnelt adem te halen door je mond komt er energie op plekken waar je normaal geen energie ervaart, en komen er delen van jezelf tot leven (de beweging naar heelheid) die anders afgesloten waren van energie. In een ademwerksessie wordt gebruik gemaakt van intense muziek, wat het makkelijker maakt om je over te geven aan het proces dat ademwerk in beweging zet.
The Breathwork Coach geeft zelf momenteel geen ademworkshop, maar focust volledig op het geven van opleiding. Er zijn inmiddels al tientallen gediplomeerde ademcoaches door ons opgeleid, die diepgaande workshops en sessies organiseren (zie ‘Ademcoaches’)